DijasporaVijesti iz svijeta

Odlazak lidera Bošnjaka u Crnoj Gori: Podržao nezavisnost, ulazak u NATO, uveo Bošnjake u institucije države

-Kao prvi čelnik partije, kasnije i kao državnik, zalagao se za jedinstvo Islamske zajednice u Crnoj Gori, dobrosusjedske odnose sa svim zemljama regiona, posebno sa BiH, kao i za snažno partnerstvo sa Republikom Turskom

Doskorašnji predsjednik Bošnjačke stranke i bivši potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović, preminuo je juče u Podgorici, poslije kraće bolesti, u 57. godini.

Husović, koji je na čelu partije proveo 15 godina, politiku Bošnjačke stranke, nacionalne partije Bošnjaka u Crnoj Gori, usmjeravao je ka izgradnji nezavisnosti Crne Gore, ulaska ove države u NATO, većoj zastupljenosti Bošnjaka u institucijama sistema, piše Anadolu Agency (AA).

Kao prvi čelnik partije, kasnije i kao državnik, zalagao se za jedinstvo Islamske zajednice u Crnoj Gori, dobrosusjedske odnose sa svim zemljama regiona, posebno sa BiH, kao i za snažno partnerstvo sa Republikom Turskom.

– Podržao nezavisnost Crne Gore, ulazak u NATO 

Prije nego li je izabran za lidera Bošnjačke stranke, Husović je bio član Stranke demokratske akcije (SDA). Jedan je od osnivača, ujedno i član partije Bošnjačko – muslimanski savez (BMS) čiji je primarni, strateški cilj bio da objedini bošnjačke političke stranke u jednu respektabilnu političku partiju. Svojim angažovanjem i autoritetom dao je značajan doprinos objedinjavanju političkih partija bošnjačkog naroda u jedinstvenu partiju – Bošnjačku stranku

Za predsjednika Bošnjačke stranke izabran je na osnivačkoj skupštini stranke 26. februara 2006. godine, što je jednoglasno potvrđeno i na kongresu Bošnjačke stranke.

Husović je na čelo partije izabran u susret referendumu o nezavisnosti Crne Gore, 2006. godine. Bio je to prvi test političke zrelosti Bošnjačke stranke. Te godine, Bošnjaci u Crnoj Gori su skoro plebiscitarno podržali nezavisnost Crne Gore, a Husović je na jednom od predreferendumskih skupova kazao: „Bošnjaci su za nezavisnu Crnu Goru, odlučili su da raspakuju kofere, da ne idu nigdje“.

Član Vlade Crne Gore Husović je po prvi put postao 2009. godine, kada je izabran za ministra bez portfelja. Bile su to godine kada su se Bošnjaci izborili da budu dio Ustava, da se prizna bosanski jezik u Crnoj Gori i kada je počelo da se govori o srazmjernoj zastupljenosti Bošnjaka u institucijama.

Husović je nakon parlamentarnih izbora 2012. godine postao potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj. Fokus pažnje i svog resora posvetio je nerazvijenom sjeveru države. U godinama koje su uslijedile, izdvajanja iz budžeta za sjever Crne Gore bila su sve veća. Nakon izbora 2016. godine, kada je Bošnjačka stranka osvojila dva mandata i bila odlučujući faktor za formiranje nove vlasti, Husoviću je od strane prosrpskih stranaka nuđeno da bude premijer. Odbio je takvu ponudu, s obrazloženjem da je veći interes da Crna Gora postane dio NATO alijanse, što se i dogodilo godinu dana kasnije.

Osim zalaganja za nezavisnost Crne Gore, ravnomjerni razvoj sjevera, zastupljenost Bošnjaka u institucijama, Husović je svoju politiku usmjerio i na evropske integracije Crne Gore. Snažno je stavljao do znanja da je Crna Gora jedino održiva kao građanska država.

Političku mudrost i viziju, Husović je pokazao mnogo puta. Izgradio je partiju koja je prepoznata kao stranka koja zastupa interese Bošnjaka, dok je s druge strane bio veliki borac za Crnu Goru.

– Izgradio partnerstvo sa Republikom Turskom

Kao neko ko je bio vjernik, Husović se snažno zalagao da se očuva jedinstvo Islamske zajednice u Crnoj Gori, posebno u godinama kada je bilo pokušaja formiranja paralelne islamske zajednice.

Tokom bogate karijere, Husović je izgradio odlične odnose sa državnicima u Crnoj Gori, regionu, ali i šire. Tako su o Husoviću i njegovoj mudroj politici nerijetko puta govorili Milo Đukanović i Duško Marković. Izgradio je dobru saradnju sa Bakirom Izetbegovićem, Sulejmanom Ugljaninom i drugima.

Husović je intezivno gradio partnerstvo i sa Republikom Turskom. U nekoliko navrata sastajao se sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Rafet Husović biće sahranjen u četvrtak u Rožajama.

Džaferović o smrti Husovića: Dao neizmjeran doprinos jačanju pozicije bošnjačkog naroda u Crnoj Gori

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je uputio telegram saučešća povodom smrti Rafeta Husovića, javlja Anadolu Agency (AA).

“S dubokom tugom sam primio vijest da nas je prerano napustio Rafet Husović, dugogodišnji predsjednik Bošnjačke stranke i bivši potpredsjednik Vlade Crne Gore. Njegovoj porodici i prijateljima izražavam najdublje saučešće. Husović je dao neizmjeran doprinos unapređenju odnosa Crne Gore i Bosne i Hercegovine te jačanju pozicije bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak za bošnjački narod”, naveo je Džaferović.

Cavusoglu uputio telegram saučešća povodom smrti Husovića
 
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu uputio je telegram saučešća povodom smrti donedavnog lidera Bošnjačke stranke i potpredsjednika Vlade Crne Gore Rafeta Husovića, javlja Anadolu Agency (AA).

“Duboko me je potresla vijest o smrti lidera Bošnjaka u Crnoj Gori, mog brata Rafeta Husovića. Neka Bog podari milost njegovoj duši, a ožalošćenoj porodici i bošnjačkoj zajednici strpljenje i napredak. Nek počiva u dženetu”, navodi se u telegramu saučešća.

U Rožajama trodnevna žalost zbog smrti Rafeta Husovića
 
Predsjednik Opštine Rožaje, Rahman Husović, donio je odluku da se zbog smrti lidera Bošnjaka i dugogodišnjeg potpredsjednika Vlade Rafeta Husovića 10. 11. i 12. mart proglase danima žalosti u Rožajama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Napustio nas je čovjek koji je cjelokupan društveno-politički angažman proveo u nesebičnom zalaganju za opšte dobro. Ogrnut iskrenošću, blagošću i neizmjernim strpljenjem gradio je čvrste i prijateljske odnose sa saradnicima, a i svakim čovjekom koji je imao čast da ga upozna. Sa dubokom tugom opraštamo se od iskrenog prijatelja koji je sa puno predanosti i do posljednjeg dana svog života radio na ostvarenju ideje napretka Rožaja i Crne Gore, njegujući pritom najuzvišenije ljudske i društvene vrijednosti. Njegov doprinos građenju mira, demokratije i multietničkog sklada pamtiće istorija“, kazao je predsjednik Rahman Husović prilikom donošenja odluke o trodnevnoj žalosti u Rožajama.

Dan žalosti obilježava se isticanjem zastave na pola koplja na zgradi Opštine, javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština, objektima mjesnih zajednica i drugih ustanova na području Rožaja.

Elektronski i drugi mediji, organizatori javnih programa i sadržaja dužni su da svoje programe i sadržaje prilagode Danu žalosti.

Za vrijeme Dana žalosti zabranjeno je emitovanje muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnom mjestu, navodi se u odluci.

Povezani članci

Back to top button