Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Odgoji sebe – odgojit ćeš ummet: Islamski bonton jedne muslimanke u društvu

Odgoji sebe – odgojit ćeš ummet: Islamski bonton jedne muslimanke u društvu

Cjelokupni život muslimana do u najsitnije detalje, čak i u načinu sjedenja i ponašanja u društvu, regulisan je preciznim kodeksom islamskog ponašanja.  

Musliman i muslimanka grade svoje veze sa društvom uz  principe koje im nalaže njihova vjera, te u tome najviše obraćaju pažnju na Allahovo zadovoljstvo. Međutim, često smo u prilici da spontano dolazimo u razna društva, te je neophodno znati kako se tada treba ponašati, odnosno kakav je islamski bonton pri raznim susretima.

Prvo na šta treba obratiti pažnju jeste zikr odnosno dova prije izlaska iz kuće u kojoj smo zatražile pomoć, zaštitu i oslonac od Uzvišenog Gospodara Allaha dž.š. koji motri na naš i najmanji postupak i kojem su poznate sve tajne gajba. Na putu do određenog cilja pridržavati se isl.odijevanja, te obratiti pažnju na 31-vi ajet sure En-Nur kojim se naređuje obaranje pogleda. Kada govorimo o jednoj muslimanki neophodno je istaći da muslimanka mora biti svjesna svoje uloge u islamu razmišljajući u kakvo društvo ulazi, te shodno tome uskladiti svoje ponašanje.

Ako ulazi u mješovito društvo strogo voditi računa o granicama kojih se treba pridržavati, a to su: skratiti susret na onoliko koliko je potrebno; u razgovoru sa suprotnim polom biti kratak, odmjeren, ozbiljan, dostojanstven i stidan; u govoru ne biti zavodljiv i uzbudljiv, ne koketirati ; odstraniti mirise, parfeme, šminku, nakit koji se vidi ili koji se čuje (halke); ne osamljivati se… Svi ovi propisi se odnose na mješovito društvo u kojem se nalaze osobe koje muslimanki ne mogu biti mahrem.

Međutim, islamski bonton pri druženju sa sestrama, vjernicama, treba biti posebno obogaćen lijepim ahlakom, bogat najljepšim postupcima kojima nas je podučavao Allahov poslanik s.a.v.s., kojim ćemo steći Allahovo zadovoljstvo i sve ljepote i nagrade koje su obećane onima koji slijede put sunneta, pa makar nam unutrašnji nagon naređivao suprotno.

Osobine koje krase iskrenu vjernicu kojoj je stalo da bude uspješna i zadovoljna svojim najljepšim principima, principima islama su slijedeće: da susret bude u ime Allaha dž.š.; da požuri prva nazvati selam svojoj sestri ili sestrama; da ima blag i nježan osmijeh (vedra lica); sjesti u društvu na slobodno mjestu (strogo izbjegavajući sredinu); ne dizati nikoga sa mjesta, ustupiti sestri da sjedne na njeno mjesto; činiti dobročinstvo, izbjegavati smutnju, gibet, nemimet, te šalu koja bi nekoga uvrijedila; izbjegavati bespotrebno govoriti; uplitati se u tuđi razgovor; truditi se da bude susretljiva, nježna, blaga, samilosna; ne kritikovati nikoga javno; biti darežljiva i plemenito se ponašati sa sestrama; nastojati izbjeći prepirku i svađu; upućivati na dobro i odvraćati od zla blago i mudro; ne miješati se u ono što nas se ne tiče; odlikovati se stidom; kloni se licemjerstva; ne varati i ne obmanjivati; biti iskrena i konkretna; biti pravedna, oštroumna i snalažljiva; pomagati sestri u nevolji draga srca u ime Allaha dž.š.; kloniti se ružnog govora i ne biti bestidna; svoju mržnju i antipatiju ne pokazivati, već se u ime  Allaha strpiti i biti velikodušna prema njoj čineći dovu Allahu dž.š. da je uputi i uljepša međusobni odnos;  izbjegavati hvalisanje i želju za isticanjem (kibur); olakšavati a ne otežavati; ne prigovarati; biti prisna, ljupka i omiljena među svojim sestrama i prijateljicama; čuvati tajnu; biti skromna; ne biti stroga; ugostiti gošću lijepo želeći joj čak i bolje nego sebi; poštovati starije i učene sestre u društvu; ne upirati svoj pogled u stvari po kući; ne došaptavati se sa drugom sestrom; pridržavati se isl. bontona pri jelu, piću, kihanju, zijevanju, oblačenju; pridavati važnost vrijednim stvarima; …

Allahov poslanik s.a.v.s. nikada nije zaboravljao svoga Gospodara pa makar se nalazio u lijepom i zanimljivom društvu. Često je tokom sijela činio dovu riječima: Rabbig firli we tub alejje, inneke entettewwabul gafur. Lijepo je na sijelima činiti i salavat na Poslanika s.a.v.s. Prilikom ustajanja i napuštanja sijela sunnet je reći slijedeću dovu:

Subhaneke Allahumme we bi hamdike, ešhedu en la ilahe illa ente, estagfiruke we etubu ilejke.

Muslimanka treba voditi računa u kakvo društvo zalazi, pa makar to bile i sestre muslimanke, među kojima takođe imaju stepeni obrazovanja i poznavanja vjere. Imajući u vidu da je Allahov poslanik a.s. rekao: “Svoje vjerovanje upotpunio je (samo) onaj ko voli u ime Allaha, mrzi u ime Allaha, daje u ime Allaha i uskraćuje u ime Allaha.” (Ebu Dawud) 

 Muslimanka voli sve one koji vole Allaha dž.š. i mrzi one koji se igraju s vjerom i potcjenjuju je. Iskrena vjernica neće sebi dozvoliti da je vihor raskalašenosti, bezobrazluka, ljenosti i nehajnosti odvrati od prelijepih moralnih osobina koje krase jednu vjernicu i u čijem se društvu osjeća prijatno, želeći ponovni susret sa njom.

Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nas učini iskrenim i čestitim vjernicama, Njemu dragim i milim robovima za koje je On s.w.t. posebno mjesto pripremio.

“Oko Arša su načičkane mimbere od svjetla sa ljudima na njima u odjeći i licima od svjetla. Nisu to ni Vjerovjesnici ni šehidi, ali njihov položaj priželjkuju i vjerovjesnici i šehidi. Zamoljen: Allahov poslaniče, opiši nam ih! Poslanik je rekao: To su oni koji se u Allahovo ime vole, u Allahovo ime druže i u Allahovo ime obilaze.”(Sahih-Nesai)

***

Molim Allaha dž.š. za Uputu, ljubav prema Njemu s.w.t. i ono čime ćemo osigurati sebi mjesto u džennetu,da nam današnji dan bude bolji od jučerašnjeg, a sutrašnji bolji od današnjeg. Pripremimo se za Dan susreta s našim Gospodarem s.w.t. u kojem će nas dočekati njegova milost i oprost, jer smo joj čeznuli iz ljubavi i želje za Njegovim zadovoljstvom.

       

              Wesallallahu ala nebijjina Muhammed,we lillahil hamd.

Za Akos.ba piše: Bedrija Ramić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top