Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Odavanje počasti stradalim u logoru Trnopolje koji je formiran na današnji dan prije 24 godine

Odavanje počasti stradalim u logoru Trnopolje koji je formiran na današnji dan prije 24 godine

U organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini i Regionalnog saveza udruženja logoraša Banja Luka, obilježit će se godišnjica formiranja logora i zločina počinjenih u logoru Trnopolje, javlja Anadolu Aency (AA).

Logor Trnopolje je formirao Krizni štab općine Prijedor, 26. maja 1992. godine, a on se nalazio u blizini željezničke stanice u Kozarcu, na pruzi Prijedor – Banja Luka. Kroz logor je prošlo preko 30.000 logoraša, uglavnom starijih muškaraca, žena i djece. Logor su čuvali naoružani stražari, a upravnik je bio Slobodan Kuruzović.

Logor Trnopolje su 5. augusta 1992. godine otkrili britanski novinari koji su tada napravili snimke zlostavljanih i izgladnjelih logoraša iza žice, što se kasnije koristilo kao dokaz na suđenjima za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Haški tribunal utvrdio je da je ovo bio i logor u kojem su vršena silovanja žena i djevojaka, pa čak i djevojčica od 13 godina. Najmanje 300 logoraša je ubijenu u ovom logoru, a 21. augusta iz logora je izvedeno oko 200 logoraša, koji su likvidirani na Korićanskim stijenama na Vlašiću.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top