Moj vrt

Odabir cvijetnih vrsta za proljećno uređenja vrta

Cvijetne vrste u našem vrtu su pored dekorativne vrijednosti značajne za uspostavljanje ravnoteže između štetnih i korisnih insekata.Cvijeće je blagodat i za povrtlarske vrste koje gajimo.Crvena i narandžasta boja cvjetova stimuliše biljke na rast,a različiti mirisi koje ispuštaju mogu imati ljekovito dejstvo na ljude.

Najlakše je održavati trajnice-perene.One su sposobne da se brinu same o sebi.Kada se rašire više nego što vam odgovara,oštrim alatom vertikalno presijecite biljku sa korijenom i na taj način će se dobiti nekoliko novih primjeraka.

Pri razmještanju cvijetnih vrsta treba voditi računa da niske i manje upadljive biljke sadimo u grupama i to uz staze i travnjake.

Visoke vrste ili one sa neobičnim cvjetovima treba saditi pojedinačno ili u grupama ali u pozadini niskih vrsta.

Preveliko šarenilo boja može biti i znak lošeg ukusa tako da ćemo prednost dati prirodnom izgledu.Treba kombinovati boju i neobičan izgled lišća jedne vrste sa jarko crvenim ili narandžastim cvjetovima druge vrste.

Ukoliko planiramo vrt koji imitira prirodu,pri zasijavanju travnjaka prednost ćemo dati poljskim travama i zasaditi – bijelu radu,majčinu dušicu,žuti zvjezdan,hajdučiju travu….a pri sađenju ukrasnih vrsta koristit ćmo:bijelu radu,šafran,narcis,zumbul,visibabu,đurđevak,tulipan…

Šiblje i grmlje pogodno za to je: mukinja,crvena zova,crveni crni glog,divlja ruža, kupina, malina, lijeska, drijen, josta, ribizla, godzi…

U trgovinama i rasadnicima može se naći veliki izbor sjemena i sadnica biljaka potrebnih za vaš vrt.

Januar je pravo vrijeme da se pobrinete i nabavite biljke za svoj vrt,jer je tada i najveći izbor ovih biljaka.

 

Za AKOS: Saima Trako-Silajdžić,dipl.ing.poljoprivrede voćarstva i vinogradarstva

Telefon:061/469-971: E-mail:olea.visoko@hotmail.com

akos.ba

Povezani članci

Back to top button