Vijesti iz zemlje

Obukama u Nahli 60 nezaposlenih žena dobilo veću mogućnost za zaposlenje

Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” organizirao je danas svečanost povodom uspješnog završetka besplatnih obuka za poslovne sekretarke, grafičke dizajnerice i catering za 60 nezaposlenih žena koje su uspješno završile spomenute obuke.

Nahla je ovim obukama omogućila polaznicama da kroz teoretsku i praktičnu nastavu, steknu znanja u područjima poslovne administracije, grafičkog dizajna i cateringa.

Sehija Dedović, direktorica Centra zahvalila se partnerima na podršci pri realizaciji ovakvog projekta od značaja za cijelu zajednicu, bez kojih bi realizacija istog bila skoro pa nemoguća.

“Samo upornošću i željom za učenjem i sticanjem novih znanja može se doći do krajnjeg cilja. Naše polaznice su to pokazale i evo danas pokazujemo uspjehe njihovog ali i našeg rada i zalaganja, a sigurni smo da će njihov rad prepoznati i njihovi budući poslodavci”, istakla je Dedović.

Kroz poboljšanje kompetencija i uvezivanje s poslodavcima Nahline obuke doprinose smanjenju dugotrajne nezaposlenosti žena, te jačaju njihovo samopouzdanje i motivaciju za integraciju na tržište rada.

Jedan od partnera pri realizaciji projekta i obuke za poslovne sekretarke i grafičke dizajnerice jeste i Općina Novi Grad.

Edina Gabela predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad istakla je kako je Nahla organizacija za primjer mnogim organizacijama, jer sve više je pozitivnih pokazatelja koji su proizašli iz edukacija ovog centra a koji šire svoje uspjehe mnogo dalje od same Općine.

“10.000KM koje je općina uložila u ove edukacije je dugoročno ulaganje i ovo sigurno nije kraj naše saradnje, jer ćemo i dalje podržavati ozbiljne organizacije koje doprinose razvoju društva i zajednice u cjelosti, a to znači nova zapošljavanja i poslovni razvoj”, Istakla je Gabela.

Još jedan partner podrške u realizaciji ovih edukacije je i Fondacija Muharem Berbić uz pomoć koje je održana obuka za 15 polaznica iz oblasti cateringa čiji su se diplomski radovi prezentirali na samoj svečanosti i koje su prisutni mogli da probaju.

Direktorica Fondacije Lejla Pačariz čestitala je polaznicama obuke na uspješno završenoj edukaciji.

“Mi kao Fondacija smo jako sretni i ponosni što smo dio pozitivnih promjena koje se dešavaju oko nas”, rekla je Pačariz.

Amira Jusufović jedna od svršenih polaznica obuke iz cateringa za Akta.ba kaže kako joj je ova edukacija bila vjetar u leđa za pokretanje sopstvenog biznisa.

“Ovo nije bila edukacija samo iz kuhanja. Mi smo na ovoj obuci dobili i znanja iz osnova pisanja biznis plana, marketinga, zakonskih regulativa i svega onoga što je potrebno kako bi se osamostalile u poslovnom svijetu. Na osnovu svih predočenih znanja, ovaj kurs me je ohrabrio i dao mi dodatnu motivaciju i podsticaj za pokretanje vlastitig bitnisa iz cateringa. Svakako preporučujem edukacije kao što su ove jer su one od višestruke koristi”, istakla je Jusufović

Mali biznis koji je registrirala Amira Jusufović prvenstveno je usmjeren na izradu kolača i peciva po tradicionalnoj recepturi.

Obuke su realizirane uz podršku domaćih i međunarodnih partnera: Općina Novi Grad Sarajevo, Fondacija Muharem Berbić i Human Appeal iz Velike Britanije, koji su osigurali da polaznice budu oslobođene plaćanja obuka i drugih partenra koji su omogučili praktični rad i realizaciju zadataka.

Poslije svečane dodjele certifikata, prisutni su imali priliku uživati u slanim i slatkim delicijama polaznica obuke za catering.

akta.ba

Povezani članci

Back to top button