Rekreacija

Obuća za rekreaciju: Kako odabrati patike za trening, teretanu ili planinarenje?

Prvi znaci Sunca i lijepog vremena nas uglavnom tjeraju da razmišljamo o tome da je vrijeme da počnemo da treniramo. Iako svi misle da nam ne treba ništa posebno da bi počeli, postoji jedan dio opreme koji je izuzetno važan a to su patike.

Majica i šorc nam ne mogu napraviti problem ali neadekvatna obuća može dovesti do povreda zgolbova pa čak i deformiteta stopala.

Patike za trčanje

 Kod patika za trčanje najvažniji je đon. On treba da bude napravljen od mješavine pjene i gume čime se omogućava udobnost ali i pravilno držanje noge prilikom trčanja. Oblik đona treba da bude zakrivljen na vrhu a debeo na peti. Takođe treba da ima žljeb u centru pete koji pomaže u apsorbovanju udara. Prednji dio đona takođe treba da bude lahko savitljv. Tvrđi djelovi koji se nalaze sa strane služe za spriječavnje uvrtanja patike.

Lice patike je uglavnom mješavina više materijala, uglavom kože i mrežastog materijala (Mesh) koji omogućava veći protok vazduha i spriječava znojenje noge.

Uložak se sve češće pravi od pjenastog materijala i presvučen je izdržljivim platnom što omogućava veću udobnost.
Gledajte da patika bude lagana kada je uzmete u ruke jer će vam u takvoj patici biti lakše da trčite. Naravno najvažnija stvar je da se vi dobro osjećate u njima. Ako je neki brend patika popularan i svi ga preporučuju, to ne znači da će on biti idealan za vas. Probajte nekoliko modela i prošetajte malo po radnji u njima. Nakon toga ćete lakše odabrati koje su idealne za vas.

Patike za teretanu


Prije nego što krenete u kupovinu potrebno je da znate kakav ćete trening raditi u teretani. Ukoliko planirate da dižete tegove trebaju vam ravne i stabilne patike. Dizanje velikih težina zahtijeva ravne patike zbog što boljeg kontakta s površinom na kojoj se stoji.

Izbjegavajte uloške od pjene jer će vam u tom slučaju održavanje stabilnosti biti otežano i može doći do povrede zglobova. Ukoliko ipak planirate da koristite sprave za kardio trening onda su vam ipak potrebne patike za trčanje.

Cipele za pješačenje i planinarenje


Kada je riječ o cipelama za planinarenje tu postoji nekoliko različitih vrsta. Prije nego što krenete u kupovinu potrebno je da znate za kakav teren vam trebaju cipele.

Plitke cipele su posebno dobre za hodanje po šumi i ne previše zahtjevnim terenima. U njima će vam šetnja biti ugodnija i lakša. Ukoliko volite da planinarite i po malo ozbilljnijim terenima a niste u mogućnosti da kupite sebi i plitke i duboke cipele, preporučujemo vam da se odlučite za duboke. Istina je da je duboka obuća ipak malo teža i glomaznija, ali pruža bolju zaštitu od vlage ali i štiti vaše zglobove. One su gotovo neophodna oprema za prelazak zahtevnijih terena kao što su planine i stijene. Osim kvaliteta đona važan je i kvalitet materijala od kojeg je napravljen gornji dio cipele. Po pravilu za njih se koriste materijali koji imaju dobru toplotnu izolaciju i nepromočive membrane koje štite stopala od vlage.

Ukoliko nemate ovakvu obuću nemojte ni kretati na planinarenje. Ni jedan iskusan vodič vas neće povesti sa sobom ako ste krenuli u neadekvatnoj obući jer dobra cipela glavu čuva.

Više o kvalitetnoj obući za rekreaciju možete saznati ovdje.

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button