Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Obrazovni sistem IZ u fokusu novog broja Preporoda

Obrazovni sistem IZ u fokusu novog broja Preporoda

Novi broj Preproda, od 1. oktobra 2015. godine, analizira obrazovni sistem IZ. U ovom broju je težište na medresama, odnosno na mogućnosti izvođenja nastave na stranim jezicima u medresama
Preporod pita da li se može nastava ili dio nastave u medresama organizirati na arapskom, engleskom ili njemačkom jeziku. Također, Preporod ukazuje na aktuelne izazove vjeronauke u obrazovnom sistemu BiH i potrebu da islamski fakulteti preispitaju svoje uloge i važnost usklađivanja s tržištem rada i potrebama na terenu. Kako voditi upisnu politiku fakulteta i gdje će novi diplomanti naći posao?

Za svoje čitaoce Preporod analizira slobodu vjere u novom Zakonu o radu u Federaciji BiH i ukazuje na odredbe Zakona kojima se štiti sloboda vjere, ali i na važna područja koja Zakonom nisu precizirana, ali bi bila značajna za slobodu vjere. Također donosi najznačajniji odredbe međunarodnih dokumenta o obrazovanju na maternjem jeziku.

U kontekstu tragičnih događaja na ovogodišnjem hadžu u Preporodu se mogu pročitati osvrti na ovo pitanje i tragičnost fatalizma.

Preporod se osvrće na izbjegličku krizu, pojašnjavajući različite vrste izbjeglištva i odnosa prema izbjeglicama.

U okviru baštine Preporod predstavlja Sarajliju koji je početkom 17. stoljeća bio muderris i muftija u Sarajevu, Beogradu i Damasku.

Novinar Bajro Perva nastavlja svoj putopis o ovogodišnjem hadžu i našim hadžijama. Pored toga, Preporod donosi mnogo različitih sadržaja i informacija iz IZ i kulturnih dešavanja.

Preporod je dostupan na kioscima širom BiH.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top