Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obnovljenje krovova i sanacija fasada zgrada u općini Novi Grad

Obnovljenje krovova i sanacija fasada zgrada u općini Novi Grad

Najviše problema stanarima predstavljaju krovovi koji prokišnjavaju, te se Programom hitnih intervencija godišnje obuhvati više krovova nego fasada.

Općina Novi Grad Sarajevo iz prošlogodišnjeg je budžeta izdvojila 200.000 konvertibilnih maraka za hitne intervencije, odnosno sanaciju deset krovova i četiri fasade na objektima kolektivnog stanovanja.

Radovi se privode kraju, a izvođač radova firma ”BAHEN GRADNJA” d.o.o. Sarajevo u proteklom je periodu završila sanaciju deset krovova, u naseljima Švrakino Selo, Alipašino Polje, Dobrinja i Čengić Vila, a pri kraju su radovi na sanaciji fasada.

Urađena je kompletna sanacija krova na stambenoj zgradi sa dva ulaza u ulici Ali-bega Firdusa u Švrakinom Selu. U naselju Alipašino Polje sanirani su krovovi na zgradama u ulicama Bajrama Zenunija broj 4, Ive Andrića broj 3, Semira Frašte broj 14, Trg solidarnosti broj 37 i Trg ZAVNOBiH-a broj 20, dok su u naselju Dobrinja novi krov dobili stanari zgrada u ulici Trg zlatnih ljiljana broj 6 i 8, te stanari zgrade u ulici Trg grada Bakua broj 13.

„Pored krovova, u proteklom periodu smo završili sanaciju oštećenja na fasadi stambene zgrade u ulici Trg solidarnosti broj 25, na Alipašinom Polju, gdje je urađena i sanacija dijela zidova stubišta i izlaza na krov zgrade, apri kraju su radovi na fasadi zgrade u ulici Trg djece Dobrinje broj 25, koja je bila jako oštećena usljed ratnih razaranja”, pojasnio je šef gradilišta Anel Bečović.

Dodao je da je u toku postavljanje skele na stambenom objektu u ulici Trg djece Dobrinje broj 18 na Dobrinji, gdje će se raditi sanacija rupa od gelera, zamjena fasadne cigle i bojenje fasade. Nakon što budu završeni radovi na toj zgradi, pristupiće se sanaciji fasade zgrade u ulici Adija Mulabegovića broj 1 u naselju Saraj-Polje.

Obzirom na to da je na području Novog Grada veliki broj objekata, oštećenih tokom ratnih dejstava, ali i dotrajalih, koji predstavljaju opasnost za naše građane, iz općinskog budžeta svake godine izdvajaju se značajna sredstva za sanaciju najurgentnijih, iako je to i obaveza upravitelja zgrada.

Najviše problema stanarima predstavljaju krovovi koji prokišnjavaju, te se Programom hitnih intervencija godišnje obuhvati više krovova nego fasada.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top