Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Obnovljena proizvodnja u rudniku magnezita u Kladnju: Uposleno 60 radnika

Obnovljena proizvodnja u rudniku magnezita u Kladnju: Uposleno 60 radnika

Pozitivni poslovni rezultati Rudnika nemetala Kladanj bili su povod posjete delegacije Vlade Tuzlanskog kantona u čijem su sastavu bili premijer TK Bahrija Umihanić, ministar industrije, energetike i rudarstva Mulaga Fejzić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Samid Šarac. 

Rudar d.o.o. je u protekla 3 mjeseca, od kako je sklopio Ugovore o prenosu koncesije i poslovno – tehničkoj saradnji, ispunio ugovorima predviđene obaveze. U međuvremenu je preuzeo 12 radnika Rudnika magnezita Kladanj te u projekat investirao više od milion konveretibilnih maraka. 

Premijer TK Bahrija Umihanić ovom je prilikom kazao da će ulaganje dati i dugoročne efekte. 
„Danas ovdje radi više od 60 uposlenika a očekuje se da u punom kapacitetu rada ovog rudnika u prozvodnji bude uposleno 100 radnika te da će period eksploatacije trajati i duže od 20 godina”, rekao je premijer Umihanić. 
Trenutno se u Rudniku vrše pripreme za ponovno pokretanje eksploatacije magnezita. Radovi teku po predviđenom planu, a prva eksploatacija trebala bi početi u ovog proljeća. 
Ejub Mumić, vlasnik firme Rudar zahvalio je ovom prilikom Vladi TK koja je dala koncesiju na koju su čekali deset godina. 
„Općina Kladanj”, istaknuo je Mumić, „omogućila je dobijanje upotrebne, građevinske i urbanističke dozvole deset puta brže nego što inače procedura traje.” 

Nakon dvadeset dvije godine stagnacije, u Rudniku nemetala Kladanj 63 radnika preduzeća “Rudar” vrše pripreme za pokretanje proizvodnje. U sanaciju rudnika bit će uloženo dva miliona konvertibilnih maraka. 

Načelnik Općine Kladanj, Jusuf Čavkunović očekuje da sa početkom eksploatacije bude uplaćena i koncesiona naknada koja, po Zakonu o koncesijama, pripada lokalnoj zajednici. 
Sa koncesionarom je razgovarano je i o drugoj fazi proizvodnje, odnosno pečenju magnezita. S obzirom na dalju upotrebu ove rude, plan preduzeća “Rudar” je izvoz i na evropsko tržište, saopćeno je iz Vlade TK.

 

in idikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top