Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Obnova svih srušenih džamija: Turska će izgraditi 70 džamija u Gazzi

Obnova svih srušenih džamija: Turska će izgraditi 70 džamija u Gazzi

Predsjednik turskog Predsjedništva za vjerske poslove, dr. Mehmet Gormez boravio je danas u posjeti Pojasu Gazze

Gormez je održao predavanje na Islamskom univerzitetu gdje je na početku svoga govora kazao: “Kao čovjek, koji pripada ljudskom rodu i kao musliman koji pripada ummetu Muhammeda, s.a.v.s., ja se stidim govoriti pred stanovnicima Gazze, jer nismo ispunili emanet i obavezu koju smo imali prema stanovnicima Gazze.”

Nakon održanog predavanja obišao je ruševine džamije Alija b. Ebi Talib, koja je jedna od sedamdeset džamija koje su potpuno porušene u izraelskoj agresiji prošlog ljeta.

Gormez se sastao i sa zamjenikom predsjednika Hamasovog politbiroa i vođom Hamasa u pojasu Gazze dr. Ismailom Henijom. Nakon sastanka, dr. Henije je u izjavu za al-Jazeeru kazao: “Dogovorili smo nekoliko značajnih projekata, jedan od tih projekata je i obnova svih džamija koje su u Gazzi porušene tokom posljednje izraelske agresije i to je definitivan zaključak i dogovor oko koga neće biti više rasprave.”

Gormez je došao u Gazzu nakon što je u petak u džamiji el-Aksa sa Salahudinovog minbera održao hutbu i ova posjeta oslikava podršku Turske Gazzi i stanovništvu Gazze u svim oblastima u vremenu opće izolacije kojoj je Gazza izložena.

IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top