Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obilježeno 25 godina od bitke Vis i pogibije Smaje Šikala

Obilježeno 25 godina od bitke Vis i pogibije Smaje Šikala

Danas je obilježeno 25 godina od bitke za kotu Vis i pogibije Smaje Šikala, te 24. godišnjica  bitaka za odbranu Žuči, koje su se vodile u periodu od 16.12.1993. do 15.01.1994. godine. Na spomen-obilježju i mezarju u Boljakovom Potoku brojne delgacije i porodica, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe prisjetili su se Smaje Šikala dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i odlikovanja “Medalja za hrabrost”, ali i svih drugih poginulih boraca Armije RBiH koji su dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine.

Komandir čete  Vojne policije 2. motorizirane brigade Armije Republike BiH Smajo Šikalo ranjen je prvog decembra 1992. godine na Sokolju, kada je sa svojim vojnicima bio već vratio izgubljene položaje i na taj način uspio spasiti grad od kontrole agresora. Nažalost sedam dana kasnije podlegao je od zadobijenih rana.

Prisutnima se obratio  Sado Šatrović predsjednik Udruženja Druge Viteške brigade Novi Grad Sarajevo, Tajib Delalić pomoćnik Općinskog načelnika Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, Muharem Fišo ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, a historijski čas o  o liku i djelu rahmetli Smaje Šikala održao je njegov suborac Safet Kešo.

Delegacija Udruženja je nakon polaganja cvijeća obišla porodice Smaje Šikala, Feriza Tumbula, Senada Čolića i Nusreta Brkića.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com