Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obilježenja 23. godišnjica pogibije heroja sa Žuči Safeta Zajke

Obilježenja 23. godišnjica pogibije heroja sa Žuči Safeta Zajke

Uz vojne počasti Drugog pješadijskog rendžerskog voda Oružanih snaga BiH, te učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen – obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo, danas je obilježena 23. godišnjica od pogibije, Safeta Zajke heroja sa Žuči, komandanta 2. Viteške brigade i dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“. Brojne delegacije odale su počast i Zajkinim zamjenicima Salki Muraspahiću i Safetu Isoviću.

Tim povodom delegacija Općine Novi Grad predvođena načelnikom Semirom Efendićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Edinom Gabela, kao i predstavnici Kantona Sarajevo, Udruženja 2. viteške motorizovane brigade, Prvog korpusa Armije RBiH, Ministarstva za boračka pitanja KS, koordinacija boračkih udruženja, članovi porodice i prijatelji položili su cvijeće i odali počast ratnom heroju i njegovim saborcima.

Rahmetli Zajko poginuo je na Mijatovića kosi 17. juna 1993. godine, u akciji izviđanja, pet dana nakon što je Mijatovića kosa oslobođena.

Tajib Delalić, pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Općine Novi Grad, kazao je da je ponosan što je poznavao ovog hrabrog i istinskog borca.

„Jedan od važnih i posebnih događaja kojima smo dali značaj iz proteklog odbrambeno- oslobodilačkog rata je i pogibija rahmetli komandanta Safeta Zajke. Zajko je bio narodni heroj, narodni vojnik. Govorim o njemu više emotivno jer sam ga poznavao, sjećam se dok su mnogi bili plašljivi i nesnalažljivi, on je to brilijantno uvezivao i postavio jednu čeličnu odbranu na Žuči. Bio je uvjek tu neko ko dan i noć nije spavao, pun energije i nevjerovatne snage, jednostavno je ulijevao samopouzdanje. Kada sam čuo da je poginuo to je bio jedan od najtežih trenutaka u mom životu, izgubiti jednog takvog čovjeka veliki je gubitak za kompletno društvo“, kazao je Delalić.

Ratni komandir izviđačko – diverzantske čete i predsjednik Udruženja Druge viteške brigade Sado Šatrović istakao je da je komandant Safet Zajko uistinu bio neko ko je uvijek bio sa svojim borcima na prvoj borbenoj liniji, a nažalost kao takav je i dao život za svoju domovinu“, kazao je Šatrović.

Prigodnim govorom obratio se i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muahrem Fišo, koji je odao zahvalnost prije svega porodici i kćerkama rahmetli Safeta Zajke.
Delegacije su nakon polaganje cvijeća ispred zgrade Općine obišle mjesto pogibije Safeta Zajke na Mijatović kosi, a potom njegov mezar u haremu Ali-pašine džamije, gdje je položeno cvijeće i odata počast hrabrim braniocima naše domovine.

U čast izuzetnim herojima, večeras će se u 19 sati održati akademija – sjećanje na lik i djelo heroja sa Žuči i iftarsko druženje u hotelu Sarajevo.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top