Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obilježena prva godišnjica od otvaranja Centra za zdravo starenje Velešići

Obilježena prva godišnjica od otvaranja Centra za zdravo starenje Velešići

Nastupom članova hora „Sevdalije“ u utorak, 17. januara ove godine počelo je svečano obilježavanje prve godišnjice od otvaranja Centra za zdravo starenje u naselju Velešići, na kojem su prisustvovali brojni gosti i prijatelji Centra, među kojima je načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa saradnicima, predsjedavajuća Općinskog vijeća Novo Sarajevo Ana Baltić i vijećnici, predstavnici UNDP-BiH, te članovi Centra za zdravo starenje Općine Centar Sarajevo.

Tim povodom gostima i članovima Centra obratila se izvršna koordinatorica Udruženja „Partnerstvo za javno zdravlje BiH“ Sejdefa Bašić Ćatić, te općinski načelnik Nedžad Koldžo.

U svom obraćanju, općinski načelnik istakao je da je otvaranjem ovog centra nastavljena implementacija projekta uspostave mreže centara na području Novog Sarajeva, što je ujedno i cilj ove općine kada je u pitanju briga za osobe treće životne dobi.

–          Otvaranjem našeg prvog centra u Hrasnom postali smo prepoznatljivi u našoj državi, ali i šire, jer smo postavili nove standarde, te svoje dobro iskustvo prenijeli na neke sarajevske općine, općine u našoj zemlji, ali i u regionu. Iako briga o osobama treće životne dobi nije u našoj nadležnosti, mi smo se odlučili realizirati ove projekte kako bismo toj našoj populaciji omogućili ono što je evropskim standardima definisano kao minimum brige, kazao je načelnik Koldžo, te dodao da Općina Novo Sarajevo kreće sa planiranjem izgradnje i trećeg centra za zdravo starenje na području općine.

Jedna od najaktivnijih članica Centra za zdravo starenje Velešići, Merima Jusupović Murtić ovom prilikom izrecitovala je svoje dvije pjesme, te zahvalivši se Općini Novo Sarajevo i menadžmentu Centra izrazila svoje zadovoljstvo što je već godinu dana dio velike porodice koju čine centri za zdravo starenje Novo Sarajevo. Članica Murtić, potom je općinskom načelniku u znak zahvalnosti uručila rad članova sekcije Turski vez. Nakon zvaničnog dijela manifestacije, nastavljeno je druženje uz degustaciju torte koja je poklon Općine za godišnjicu Centra.

U 2016. godini u novosarajevske centre za zdravo starenje učlanjeno je više od 100  novih korisnika, tako da centar za zdravo starenje u Hrasnom i Velešićima zajedno broje do 600 članova.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top