Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obilježena godišnjica pogibije komandanata Armije RBiH Safeta Zajke

Obilježena godišnjica pogibije komandanata Armije RBiH Safeta Zajke

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe uz vojne počasti Drugog pješadijskog voda Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) na Centralnom spomen-obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo, u nedjelju je obilježena godišnjica pogibije generala Armije RBiH Safeta Zajke, javlja Anadolu Agency (AA).

Godišnjici obilježavanja pogibije dobitnika ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan“ prisustvovali su načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, predstavnici federalnog i kantonalnog ministarstva za boračka pitanja, osnovnih škola, Saveza dobitnika ”Zlatnog ljiljana” KS, porodica Zajko, bivši pripadnici Armije BiH i Zajkini suborci.

Čas historije održao je Safet Kešo, koji je djeci koja su prisustvovala programu rekao kako ukoliko se desi da se zaboravi prošlost, rizikuje se da se ona ponovi, te poručio kako se sloboda ne dobija na pladnju.

Efendić je izjavio kako je zadovoljan što se četvrtinu stoljeća čuva uspomena na Safeta Zajku i ono što je on uradio.

”Dok bude tako i dok se mi budemo sjećali njega i svih onih koji su nas odbranili, mi imamo neke šanse i ima nade za nas. Rahmetli Safet Zajko je ušao u historiju za nešto više od godinu dana  svog života”, pojasnio je Efendić i dodao: ”Zamislite, kad je čovjek uspio za samo godinu dana ostaviti neizbrisiv trag u našoj historiji.“

Smatra kako je važno čuvati uspomenu na Safeta Zajku i heroje koji su imali svijest kada je to trebalo.

Podsjetio je kako je nedavno na Žuči otvoren Dom oslobodilaca u kojem se nalazi muzej te ukazao na važnost čuvanja sjećanja na dešavanja iz proteklog rata u BiH.

Osman Smajlović, pomoćnik ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo, izjavio je kako se danas obilježava godišnjica pogibije jednog od najvećih sinova u odbrani države BiH, heroja oslobodilačkog rata Safeta Zajke.

”Danas doprinosimo kulturi sjećanja, naravno, kroz kulturu sjećanja jačamo identitet naroda i države BiH i to je put i to su vrijednosti koje nas vode u Evropu”, rekao je Smajlović.

Avdo Mizdrak, Zajkin suborac, o svom komandantu ima samo riječi hvale i svake godine prisustvuje programima obilježavanja godišnjice.

Dodao je kako je Zajko od vojnika tražio ono što treba, da se bore za državu, a oni su to prihvatali punim srcem. Ponosan što je bio Zajkin suborac, podsjetio je kako je bilo neshvatljivo kada su dobili vijest da je njihov komandant poginuo.

“Prvo je bio strašan muk, niko nije mogao da vjeruje da se to moglo dogoditi. Vojska je bila utučena, maltene izgubljena, ali to nije trajalo dugo, nije smjelo trajati dugo”, rekao je Mizdrak koji je podsjetio da je na nekoliko dana ranije poginuo i zamjenik komandanta Safet Isović.

Komandant 2. viteške motorizovane brigade Safet Zajko, rođen 1. marta 1959. godine u selu Gaočić kod Rudog, poginuo je 17. juna 1993. prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na Mijatovića kosi.

Ratno priznanje ”Zlatni ljiljan“ dobio je ‘92, a posthumno je odlikovan i ”Ordenom heroja oslobodilačkog rata“ 1994. godine.

U Sarajevu jedna ulica, u općini Novi Grad, nosi njegovo ime, kao i nedavno otvoreni sportsko-rekreativni centar u Općini Novi Grad.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top