Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obilježena godišnjica bitke za oslobađanje Mijatovića kose: Sjećanje na heroja Safeta Isovića

Obilježena godišnjica bitke za oslobađanje Mijatovića kose: Sjećanje na heroja Safeta Isovića

Na Mijatovića kosi danas je obilježena 24. godišnjica oslobađanja ovog područja od agresorskih snaga i pogibije ratnog heroja Safeta Isovića, zamjenika komandanta Druge viteške motorizovane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i odlikovanja za vojne zasluge sa Zlatnim mačevima.

Okupile su se brojne delegacije, članovi porodice, rodbina, prijatelji i saborci da bi odali počast i evocirali uspomene na 12. juni 1993. godine, kada su se na tom mjestu i okolnim područjima Novog Grada vodile žestoke borbe u odbrani od agresorskih snaga.

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena načelnikom Semirom Efendićem, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo sa ministrom Muharemom Fišom, boračke organizacije, političke partije, saborci i prijatelji položili su cvijeće na spomen-obilježju na Mijatovića kosi i mezarju u Buča Potoku. Učenjem Fatihe prisjetili su se i odali počast i Salki Muratspahiću, zamjeniku komandanta Druge viteške motorizovane brigade, koji je poginuo 28. jula 1993. godine.

Sado Šatrović, tadašnji komandir izviđačko-diverzantske čete 2. viteške brigade, podsjetio je da se 12. juna 1993. godine na Mijatovići kosi odigrala značajna bitka za odbranu Sarajeva u kojoj su borci Armije RBiH, vođeni hrabrim komandantima i komandirima izvojevali pobjedu u jednoj munjevito izvedenoj, a hrabro osmišljenoj akciji. Nažalost u toj bici život je izgubio Safet Isović kojeg su borci od milja zvali “Tigar sa Žuči” i njegovi saborci Amir Šabanović, Esad Čolaković i Zulfo Dizdarević.

Safet je poginuo u jeku oslobađanja ovog prostora, u 27. godini života, ne dočekavši vijest da je Mijatovića kosa oslobođena. Iza njega su ostali četverogodšnji sin i trogodišnja kćerka.

Samir Mešović, maloljetni pripadnik izviđačko-diverzantske čete, sjeća se da se putem motorole, dan prije akcije čuo sa Isovićem. „Volio se šaliti,  bio je jako hrabar čovjek, pun energije“, prisjetio se Mešović.

Sa ovoga skupa upućena je poruka da nikada nećemo zaboraviti one koji su prolijevali svoju krv za slobodu naše domovine, te da uvjek trebamo biti svjesni u kakvom okruženju živimo i kakve neprijatelje imamo. „Zbog toga trebamo biti oprezni, spremni i organizirani da, ukoliko zatreba, spremno dočekamo one koji nasrnu na našu domovinu“, rečeno je na današnjem skupu na Mijatovića kosi.

Nakon polaganja cvijeća predstavnici Općine Novi Grad i Udruženja Druge viteške brigade posjetili su porodicu rahmetli Safeta Isovića.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top