Istaknuti Bošnjaci

Obilježena dvanaesta godišnjica smrti Hivzije Hasandedića

Posjetom mezara danas je obilježena dvanaesta godišnjica smrti  rahmetli Hivzije Hasandedića.

Na gradskom groblju Sutina cvijeće na mezar položili su predstavnici obrazovnih i kulturnih institucija u Mostaru, Univerziteta „Džemal Bijedić“, Muzeja Hercegovine, Arhiva Hercegovine, te predstavnici federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke.

 

„Hivzija je svojim samozatajnim istraživačkim radom dao značajan doprinos  očuvanju kulturne baštine, ne samo u Mostaru već i na širem području Hercegovine, što je od velikog značaja za razumijevanje i lakše shvatanje društveno političkih prilika naše povijesti.“, kazao je prorektor za naučno istraživački rad Univerziteta „Džemal Bijedić“ prof.dr. Elvir Zlomušica.

Podsjetio je na činjenicu da je Univerzitet znao prepoznati ulogu Hivzije Hasandedića i obim naučno istraživačkog rada te mu je stoga na svečanoj sjednici Savjeta Univerziteta održanoj 15. februara 2001.g. dodijeljeno  zvanje počasnog doktora nauka. Iz te činjenice, kazao je Zlomušica, proističu određene obaveze Univerziteta prema Hivziji Hasandediću. Podvukao je kako bi taj primjer trebale slijediti i sve druge institucije i ustanove koje Hivzija svojim radom zadužio.

 

bir.ba

Povezani članci

Back to top button