Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima Višegrada

Obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima Višegrada

Na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu danas je obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima u ovom gradu. U znak sjećanja na 3.000 žrtava, u Drinu je bačeno 3.000 ruža, a u džamiji u Međeđi proučen je Jasin, javlja Anadolu Agency.

Iz Višegrada je još jedanput upućen apel da oni koji to znaju otkriju lokacije na kojima se, 25 godina nakon ubistva, još uvijek nalaze posmrtni ostaci žrtava čije porodice ne mogu ni dostojno da ih sahrane.

Ševko Čavkušić izgubio je brata koji je ubijen zajedno sa ostalim stanovnicima sela Vučine.

“Pobijeni su, pa su na njih bacili malo stiropora i zakopali ih. Uz pomoć Amora Mašovića smo ih pronašli. U brata se ništa nije moglo poznati, jer su mu glavu istukli svu, a u snahe su kosti bile na njemu. Šta ću!? Njih nema, pa nema. Sad je gore pustinja, nema nikog”, rekao je Čavkušić.

Na groblju Stražište u Višegradu obavljena je dženaza samo jedne žrtve koja je identifikovana u posljednjih godinu dana. Osman Kasapović ubijen je u 48. godini života.

„Godine 2008. iznad Meremišlja se našla lobanja i više ništa. Tražili smo, po 20 ljudi ga je tražilo, Institut za nestale osobe, ali ništa više nismo našli. Čekali, čekali i više ne mogu da čekam. Mogu i ja umrijeti, pa šta onda. Danas se ukopava samo njegova lobanja. Kažu ako se još nešta nađe, doturiće se, ali ja sumnjam da će se išta više naći“, priča Osmanova supruga Malka.

Predsjednica Udruženja „Višegrad 92“ Hedija Kasapović ističe kako ni četvrt stoljeća nakon zločina, pravde još uvijek nema.

„Veliki je broj nestalih za kojima i danas tragamo, grobnice su neotkrivene, niko ne zna gdje su. Istina je, ustvari, da se to nikad neće ni pronaći i, onda, gdje je tu pravda!? Nema je, naravno. U ovom gradu ubijeno je i nestalo 3.000 civila. Nisu oni nestali, samo što mi ne znamo gdje su”, kaže Kasapović.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“, pozvala je preživjele da svjedoče o onome što su vidjeli.

“Krajnje je vrijeme da učinite nešto za sebe, da svjedočite istinu o onome što ste vidjeli i preživjeli. Ako ne zbog sebe, svjedočite zbog vaših ubijenih“, poručila je Hasečić.

Prisutnima se obratio i predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković.

„Danas nam je i prema Bogu i narodu obaveza da se sjetimo svih nevino ubijenih civila. U Višegradu je izvršen genocid. U Višegradu se i danas prikriva genocid. Ako to zaboravimo, onda će ova naša djeca proći sudbinu kroz koju smo mi prošli“, rekao je Mešković.

Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, te Bilal Memišević, predsjednik Skupštine opštine Višegrad, prisustvovali su današnjem skupu u Višegradu.

“Jedino što možemo je da se danas i ovdje u Višegradu još jednom obavežemo da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ubijeni i nestali budu pronađeni i dostojno ukopani, a zločinci pravedno kažnjeni“, istakao je Memišević.

Skup je okončan bacanjem cvijeća u rijeku Drinu u znak sjećanja na ubijene Višegrađanine i učenjem Fatihe žrtvama.

Godišnjica zločina nad višegradskim civilima obilježava se posljednje subote u maju, ali ovogodišnji komemorativni skup je organizovan ranije zbog početka mjeseca ramazana.

Udruženje porodica nestalih i ubijenih civila „Višegrad 92“ skup je organizovalo u 14 sati, kako bi se izbjegli incidenti, jer u Višegradu je danas obilježena i godišnjica višegradske brigade Vojske Republike Srpske čiji su se pripadnici, dva sata prije komemorativnog skupa, postrojili na Trgu palih boraca. Incidenata nije bilo.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top