Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obilježena 25. godišnjica prokopavanja “Tunela D-B”

Obilježena 25. godišnjica prokopavanja “Tunela D-B”

Na lokaciji Spomeničkog kompleksa “Tunel D-B” danas je obilježena 25. godišnjica prokopavanja i puštanja u funkciju sarajevskog ratnog tunela, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tim povodom cvijeće na spomen-obilježje položio je i Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, koji je u obraćanju prisutnima istakao značaj tunela za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

“Još jednom se zahvaljujemo graditeljima ovog tunela spasa za glavni grad naše države. Moramo priznati da nismo dovoljno pažnje posvetili vrijednim graditeljima i projektantima ‘Tunela D-B’. Oni su prevazišli sva očekivanja i u potpunosti ispunili svoj zadatak”, kazao je Fišo.

Ministar se zahvalio i pripadnicima civilne zaštite Ilidže i Hadžića, svim brigadama Armije RBiH i pripadnicima MUP-a RBiH koji su nakon prokopavanja tunela obezbjeđivali normalno funkcionisanje objekta.

“Puno je tunela u svijetu, ali je samo jedan ‘Tunel spasa’. Činimo sve, ali i dalje ćemo to raditi kako bi ovaj projekat sjećanja na opsadu Sarajeva i agresiju na BiH bio unaprijeđen i sadržajima obogaćen”, istakao je Fišo.

Danas je otvorena izložba Tunel spasa S”pas u ratu, uspomena u miru” i prezentovan je audio-vodič Spomeničkog kompleksa “Tunela D-B” na njemačkom jeziku, te je upriličeno i otvaranje drugog dijela izložbe “Oni su Tunel”.

Povodom obilježavanja 25. godišnjice Spomeničkog kompleksa “Tunel D-B” na lokalitetu Memorijalnog centra Kovači biće organiziran internacionalni stručni simpozij s eminentnim predavačima iz svijeta arhitekture, građevinarstva i muzeologije. Tema simpozija je “Uloga dizajna u procesu komemoracije”, kažu iz Službe za odnose s javnošću Kantona Sarajevo.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top