Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obilježena 25. godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžića

Obilježena 25. godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžića

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju brigadnom genaralu Armije RBiH rahmetli Safetu Hadžiću ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo danas je obilježena 25. godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i njegovih saboraca.

Uz vojne počasti Voda Oružanih snaga BiH, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast legendarnom pokretaču otpora agresiji na našu zemlju, čije će ime ostati zapisano u historiji bh. odbrambeno-oslobodilačke borbe.

Na ovom mjestu okupile su se brojne delegacije, članovi porodice Hadžić i drugih porodica šehida i poginulih boraca, rodbina, prijatelji i saborci rahmetli Safeta Hadžića. Cvijeće na spomen-obilježje položili su načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenog rata Salko Bukvarević, Kantonalni ministar za boračka pitanja Muharem Fišo, predstavnici novogradskih udruženja i drugih brigada u Kantonu Sarajevo, koje su ovaj grad branile od agresora i drugi zvaničnici iz zakonodavne i izvršne vlasti.

Na današnji dan, prije 25. godina Safet Hadžić je zajedno sa saborcima Nerminom Zeljkovićem, Seadom Velićem, Fahrudinom Čavčićem, Almirom Islamovićem i Senadom Čirićem izgubio život na kapiji preduzeća “Pretis”, prilikom pokušaja da iz kruga tog preduzeća izvuče naoružanje i municiju neophodnu za odbranu Sarajeva.
Safet Hadžić jedan je od devet heroja u BiH odlikovanih Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

O liku i djelu brigadnog generala govorio je Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, a skupu se obratio i načelnik Općine Semir Efendić, koji je istakao značaj i ulogu Safeta Hadžića u odbrani općine Novi Grad, Sarajeva i države BiH.

Načelnik Efendić je podsjetio da je Safet Hadžić poginuo vrlo rano, na samom početku agresije, i da je upravo taj početak bio ključan za odbranu grada, jer da se na taj način nije organizirala odbrana, ne bi bilo prilike da se kasnije formira Armija RBiH.

Istakao je da je  politička borba Safeta Hadžića trajala još puno prije početka agresije na BiH.

„U vremenu kada ljudi  nisu htjeli da prihvate činjenicu da će biti rata, postojali su ljudi poput Safeta koji su bili svjesni šta se dešava i započeli političku i vojnu  organizaciju, koja je omogućila da se država BiH odbrani. Zbog takve njihove uloge i žrtve koju su dali mi ih nikada ne smijemo zaboraviti i trebamo ih se stalno sjećati“, kazao je načelnik Efendić.

Safetova supruga Džemila, kaže da današnji datum nikada ne može zaboraviti. „Svakog dana sve je teže, ali moram se boriti. Kada je Safet poginuo Amila je imala tri, Nezir 12, a Almira 16 godina. Nije bilo nimalo lahko. Bilo je dana kada nisam znala odakle da počnem. Borila sam se, ali svog Safeta neću nikada zaboraviti. On mi nije bio samo suprug, bio mi je kao roditelj. Vrlo smiren, uvijek nasmijan, plemenit. Nije dao čovjeku da se naljuti“, prisjetila se Džemila.

Delegacije su također posjetile mjesto pogibije legendarnog komandanta i njegovih saboraca u krugu “Pretisa” u Vogošći i njegov mezar na Kovačima, gdje je položeno cvijeće i proučena Dova.

U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, u 18 sati bit će upriličena akademija povodom godišnjice pogibije Safeta Hadžića i njegovih saboraca, dok će u 19 sati, u galerijskom prostoru Općine Novi Grad Sarajevo biti otvorena izložba slika o liku i djelu rahmetli Safeta Hadžića.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top