Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obilježena 24. godišnjica Patriotske lige Bosne i Hercegovine: Sjećanje na šehide i odbranu države

Obilježena 24. godišnjica Patriotske lige Bosne i Hercegovine: Sjećanje na šehide i odbranu države

Na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas je obilježena 24. godišnjice osnivanja Patriotske lige Bosne i Hercegovine gdje su evocirane uspomene na sve šehide koji su dali svoje živote tokom rata u BiH, piše Anadolu Agency (AA).

 

Osnovana na današnji dan 1991. godine, Patriotska liga BiH imala je za cilj udruživanje i zajedničko suprotstavljanje agresorima, kazao je u razgovoru za AA predsjednik saveza Udruženje boraca Patriotske lige BiH Salih Kulenović.

“Rahmetli Alija Izetbegović je sazvao tada legitimne predstavnike Bošnjaka u tadašnjem domu policije i otpočele su pripreme za odbranu agresije koja se spremala na BiH”, kazao je napominjući kako je nakon završetka rata u BiH, 10. juni proglašen Danom Patriotske lige BiH koji se obilježava svake godine.

Govoreći o važnosti osnivanja Patriotske lige BiH, Kulenović je kazao kako je ona imala veliku ulogu u odbrani BiH.

“Vrlo je važna bila jer je bila složena politička i vojna situacija i u to vrijeme je bilo jasno da će biti agresije. Naoružanje je bilo oduzeto, ostali smo bez ičega. Kasnije liga postaje nukleus teritorijalne odbrane”, dodao je Kulenović

Na današnji dan, kako je kazao Kulenović, uvijek se evociraju uspomene na predratni ali i ratni period kao i na sve šehide koji su poginuli tokom rata u BiH.

Današnjem polaganju cvijeća na spomen-obilježje Kovači i mezarju prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, prisustvovao je veliki broj građana BiH, demobilisanih boraca te predstavnika boračkih udruženja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top