Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obilježena 24. godišnjica od pogibije komandanta Safeta Zajke

Obilježena 24. godišnjica od pogibije komandanta Safeta Zajke

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe uz vojne počasti Drugog pješadijskog rendžerskog voda Oružanih snaga BiH, na Centralnom spomen-obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo danas je obilježena 24. godišnjica od pogibije komandatna 2. Viteške motorizovane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, nosioca Ordena heroja oslobodilačkog rata i generala Armije RBiH Safeta Zajke.

Delegacije Općine Novi Grad, Kantona Sarajevo, boračkih udruženja, te porodica i prijatelji odali su počast i Zajkinim zamjenicima Salki Muraspahiću i Safetu Isoviću.

Ovom prilikom prisutnima se obratio Safet Kešo, pripadnik 2. Viteške motorizovane brigade naglasivši činjenicu da se ove godine možemo osjećati ponosniji nego svih prethodnih jer smo se okupili ispred jedinstvenog monumenta nedavno izgrađenog  baš u čast šehidima i poginulim borcima Općine Novi Grad Sarajevo koji broji blizu 2000 imena.

„Dragi moji saborci prošle su 24 godine od pogibije komandanta 2. Viteške motorizovane brigade – Safeta Zajke, pet dana ranije obilježili smo 24 godine od pogibije Safeta Isovića zamjenika komandatna 2. Viteške motorizovane brigade, a 28. jula obilježit ćemo 24 godine od pogibije drugog zamjenika Salke Muratspahića. Jako je važno da  ove heroje,  sjećanje na  herojske dane i velike bitke nastojimo otrgnuti od zaborava. Pamteći lik i djelo Safeta Zajke i njegovih saboraca šehida zapravo držimo i do vlastitog dostojanstva“, kazao je u svom obraćanju Safet Kešo.

Rahmetli Safeta Zajke prisjetio se u svom obraćanju i Tajib Delalić pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo: „Istrajnost, strpljivost i ljudskost prema običnom borcu i čovjeku kakvu je imao Safet Zajko nisam sreo nikada ranije. Zahvaljujući njemu takvom, bio je omiljeni među borcima, a u isto vrijeme i sam je bio vrhunski borac i heroj“.

Nakon polaganja cvijeća, delegacije su obišle mjesto pogibije Safeta Zajke na Mijatovića kosi, a potom i njegov mezar u haremu Ali-pašine džamije. Prisutnima se u haremu prigodnim riječima obratio Ismet Hadžić  ratni komandant Dobrinjske brigade, penzionisani general Armije RBiH i nosilac odlikovanja „Zlatni ljiljan“.

„Teško je pričat na kaburu čovjeka sa kojim sam bio prijatelj, ahbab, ratni drug. Dopustit ćete mi da kažem da je ovaj čovjek pripadao jednoj posebnoj generaciji koju je ova država imala. Ta generacija se rodila, bila odabrana i posebno herojstvo je u njoj bilo prisutno“, kazao je komandant Hadžić podsjećajući usput na bitnost jedinstva među ljudima.

U čast poginulim herojima, večeras će se u 19 sati održati akademija – sjećanje na lik i djelo heroja sa Žuči i iftarsko druženje u hotelu Sarajevo.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com