Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Obilježena 23. godišnjica ubistva predsjednika Vlade R BiH Hakije Turajlića

Obilježena 23. godišnjica ubistva predsjednika Vlade R BiH Hakije Turajlića

Članovi porodice, rodbina, predstavnici kompanije “Energoinvest”, kao i predstavnici državnih i federalnih, te općinskih struktura vlasti danas su polaganjem cvijeća na mezar bivšeg prvog ratnog potpredsjednika Vlade Bosne i Hercegovine Hakije Turajlića ispred Alipašine džamije u Sarajevu i učenjem Fatihe obilježili 23. godišnjicu od njegovog ubistva.

Hakijina supruga, Jasmina Turajlić zahvalila je i ovaj put svima koji se i nakon 23 godine sjećaju njenog supruga, te je izrazila nadu da će se riješiti pitanje odgovornosti za ovo ubistvo.

Direktor “Energoinvesta” Enes Čengić ubistvo Turajlića nazvao je mučkim posebno naglašavajući “da je Turajlić bio pod zaštitom međunarodnih snaga UN-a kada je ubijen.

Čengić je istaknuo da je Turajlić bio jedan od vodećih direktora”Energoinvesta”, sklapao je poslove po cijelom svijetu i značajno doprinio da ta kompanija u to vrijeme bude jedna od vodećih kompanija na ovom prostoru.

Hakija Turajlić ubijen je 8. januara ratne 1993. godine u Kasindolskoj ulici u Sarajevu u oklopnom vozilu mirovnih snaga UN-a (UNPROFOR) dok se vraćao sa sarajevskog aerodroma gdje je imao sastanak s predstavnicima turske vlade.

Konvoj s vozilom u kojem su bili on i francuski mirovnjaci vraćao se sa Sarajevskog aerodroma kada su ga na kontrolnom punktu UN-a “Sijera 4” zaustavile srpske jedinice, a jedan od vojnika zapucao i usmrtio Turajlića.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je 1998. godine podiglo optužnicu protiv Gorana Vasića koji je kao pripadnik Vojske Republike Srpske terećen i za ubistvo Turajlića. Vasić je oslobođen optužbi, a sudski proces je tri puta ponavljan.

Za smrt Hakije Turajlića još uvijek niko nije odgovarao.

bhrt.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top