Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obilježen Međunarodni dan dječijih prava: Nedovoljna pažnja posvećuje se djeci sa poteškoćama u razvoju

Obilježen Međunarodni dan dječijih prava: Nedovoljna pažnja posvećuje se djeci sa poteškoćama u razvoju

Povodom Međunarodnog dana dječijih prava Omladinsko udruženje “Dobro djelo“ organizovalo je danas Dan otvorenih vrata želeći na ovaj način skrenuti pažnju na Konvenciju o pravima djeteta, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas je upriličena prezentacija o udruženju, kreativne radionice za djecu, druženje sa klovnom, face painting, simbolični pokloni kao i zahvalnice.

Maida Hasečić, zadužena za fundrasing i PR udruženja u razgovoru za AA je pojasnila da u udruženju rade sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

“Imamo oko 40 djece sa kojima se radi četiri dana sedmično. Povodom za današnje okupljanje je Dan otvorenih vrata kojeg organizujemo povodom Međunarodnog dana dječijih prava. Mi kao udruženje koje radi sa djecom sa poteškoćama u razvoju posebno želimo skrenuti pažnju na član 23. Konvencije o pravima djeteta, koji je BiH također potpisala, a taj član se odnosi na djecu sa poteškoćama u razvoju”, istakla je Hasečić.

Naglasila je da je na osnovu toga vlada ovoj djeci dužna obezbijediti besplatnu zdravstvenu zaštitu kao i besplatno obrazovanje u skladu sa njihovim potrebama.

“Nažalost to u našoj državi još nije slučaj. Dakle, pitanje inkluzivnog obrazovanja nije sistemski riješeno, djeca sa poteškoćama u razvoju često imaju i druga oboljenja koja nisu u potpunosti pokrivena zdravstvenom zaštitom, a za koja roditelji moraju izdvajati značajna sredstva”, kazala je Hasečić.

Uputila je poziv vlastima da se u većoj mjeri pobrinu za djecu sa poteškoćama u razvoju.

“Ovdje radimo sa djecom uzrasta od dvije do 13 godina. Ono po čemu je naše udruženje specifično jeste to da pružamo besplatne tretmane stručnog osoblja, imamo angažovana dva psihologa, dva pedagoga, defektologa i profesora predškolskog odgoja i obrazovanja”, pojasnila je Hasečić.

Prednost, kako je kazala, pružaju roditeljima i djeci iz socijalno ugroženih porodica jer je riječ o jako skupim tretmanima.

Udruženje je osnovano u januaru ove godine, ali sa djecom rade od aprila 2013. godine.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je 20. novembra 1959. godine usvojila “Deklaraciju o pravima djeteta”, a trideset godina poslije je usvojila “Konvenciju o pravima djeteta”.

Od 20. novembra 1989. godine. u cijelom se svijetu obilježava Međunarodni dan dječjih prava.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top