Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite: Uručena priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima

Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite: Uručena priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima

 Ministarstvo sigurnosti BiH danas je svečanim prijemom u Operativno-komunikacijskom centru obilježilo 1. mart Međunarodni dan civilne zaštite i Dana zaštite i spašavanja BiH. Tom prilikom ministar sigurnosti Dragan Mektić dodijelio je priznanja i zahvalnice istaknutim pojedincima i kolektivima u oblasti zaštite i spašavanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Naravno, ministar je svim pripadnicima civilne zaštite u BiH čestitao 1. mart, te naglasio da je “ljubomoran“ na neki način na njih, jer smatra da pored policijskog posla za koji smatra da je častan, oni rade još časniji posao.

“Imam osjećaj da pripadnici civilne zaštite postaju cjenjeniji u svijetu od policajaca. Imao sam priliku, kada sam boravio u Sjedinjenim Američkim Državama, da se uvjerim da je tamo ljudima velika čast biti vatrogasac. Pozivam vas i molim da svoj posao radite kao što se radi svugdje u svijetu i kada god možete, na svakom mjestu, zaštitite i pomognete našim građanima bez obzira na njihovu pripadnost i opredjeljenje. Nadam se da u BiH svakim danom dajemo sve više pažnje civilnoj zaštiti. Područje smo koje je sklono raznim katastrofama i mislim da se trebamo fokusirati na prevenciju i suzbijamo uzroke koji mogu dovesti do katastrofa“, kazao je Mektić.

Ministar je naveo da u cilju uspostavljanja što bolje civilne zaštite BiH sprema krajem septembra veliku vježbu zajedno sa NATO-om na sprečavanju i otklanjanju posljedica katastrofa.

Povodom 1. marta Vladimir Kushinov, generalni sekretar Međunarodne organizacije za civilnu odbranu uputio je proglas u kojem, između ostalog, naglašava da je “pravo živjeti u sigurnosti jedno od osnovnih univerzalnih ljudskih prava“.

“Nedostatak sigurnosti ne povećava samo rizik po ljude, smanjuje kvalitet života, nego i predstavlja prepreku za samoodrživi razvoj društva. Civilna zaštita stoga mora postati suštinski element sigurnosti svake države“, naglasio je Kushinov u svom proglasu, koji je pročitan tokom prijema.

Tema obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite u 2017. godini glasi “Zajedno sa civilnom zaštitom protiv nesreća“, čime se želi naglasiti važnost koordiniranih napora državnih vlasti, civilne zaštite, medija i građana za prevenciju nesreća na efikasan način i odgovor kada se dese.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top