Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obilježen Dan Općine: 622 godine od prvog spominjanja Jajca

Obilježen Dan Općine: 622 godine od prvog spominjanja Jajca

Datum je to prvog pisanog pominjanja grada Jajca 1396. godine u Povelji iz dubrovačkog arhiva.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce gospodin Ivo Šimunović podsjetio je na period od prvog pominjanja Jajca 1396. godine, prateći put kojim je koračalo Jajce kroz vijekove.

„U ovom podneblju, Bog nam je podario prirodna bogatstva i ljepote, a bogata i burna povijest brojne znamenitosti, na nama je odgovornost, spram budućnosti da u ovom vremenu svojim življenjem i djelovanjem čuvamo vrijednosti prošlosti i da ostavimo dobra djela da ih ocjenjuje budućnost. Svi zajedno možemo doprinjeti svojim primjerom u Hrvojevom gradu gradeći dobre odnose između drugih i drugačijih, uvažavajući povijesne činjenice, tradiciju, vjeru i navike da nam različitost bude bogatstvo, a pojedinačni uspjeh na ponos“, istakao je, između ostalog, Predsjedavajući OV Jajce Ivo Šimunović upućujući čestitku svim Jajčankama i Jajčanima uz 622. rođendan grada Jajca.

Pozdravljajući brojne goste i upućujući čestitku svim građanima Jajca, Načelnik Općine Jajce Edin Hozan istakao je da je ovo najsvečaniji dan u godini za sve Jajčane i dodao:

„Budimo ponosni što smo stanovnici ovog grada. Pored toga što imamo prirodne ljepote, Jajce ima i posebno historijsko značenje. Imajući u vidu da je historija ostavila dubok trag života, moramo biti ponosni i na to što je ovdje stvorena i naša bivša domovina u kojoj smo zajedno živjeli. Ono što nam je historija podarila, trebamo i baštiniti, ali i čuvati i voljeti. Zbog svega toga imamo i zadatak da svojim predanim radom budućim generacijama učinimo da njihovo opredjeljenje bude upravo ostanak u ovom gradu. Sklapajući prijateljske veze sa gradovima od istoka do zapada mi pokazujemo da je naše opredjeljenje otvaranje, saradnja, stvaranje prijateljstava i razmjena iskustava. Znamo da naša zemlja ide ka Evropi, to je i naš put“.

Na današnjoj Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jajce Počasnim građaninom Jajca proglašen je dr. Benjamin Alfred Markin, Jajčanima poznatiji kao dr. Ben.

Obrazloženje uz dodjeljena priznanja:

Na osnovu člana 30. Statuta Općine Jajce i člana 14. Odluke o priznanjima i nagradama Općine Jajce, Općinsko vijeće Jajce na 4. sjednici održanoj 31.1.2018. godine donijelo je

O D L U K U o dodjeli javnih priznanja i nagrada

Općinsko vijeće Jajce dodjeljuje javna priznanje Počasni građanin Općine Jajce.

Priznanje POČASNI GRAĐANIN Općine Jajce dodjeljuje se:

  1. dr. Benjaminu Alfred Markinu.

Dr Benjamin Markin, rođen je 10. juna 1939. godine u Gani. Medicinski studij u Zagrebu upisao je 1964. godine. Nakon završetka studija, prvo uposlenje dobio je u Jajcu gdje je živio do kraja rata u BiH.

  1. godine dobio je posao u Kliničkoj bolnici u Mostaru gdje je bio voditelj Odjela za hirurgiju.

Bio je vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara, prvi ambasador BiH u Japanu, dobitnik je nagrade Večernjakov pečat za humanistu godine.

Doktor Benjamin Markin, po jajački doktor Ben, jedan je od onih skromnih među nama koji su cijeli svoj život posvetili pomaganju drugim ljudima, samozatajno i bez traženja bilo kakve nagrade za to. Daleko od svoje domovine Gane doktor Ben zasnovao je obitelj u našem gradu i podario nam cijeli svoj život liječeći nas i našu djecu.

U najtežem periodu za nas, 1992. godine, dr. Ben ostao je uz svoje Jajčane i time jasno pokazao da je ovo njegova domovina i da je spreman na svaku žrtvu za nju i njene građane. Teško je reći koliko je života spasio te ratne 1992. godine u Jajcu.

Naši građani, a posebno ranjenici i medicinsko osoblje jajačke bolnice uvijek će se sjećati njegovih herojskih i nadljudskih napora kada je u jeku neprijateljske ofanzive spašavao svoje ranjene sugrađane premda je i sam bio ranjen.

Prvi ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu i humanista godine na dodjeli Večernjakova pečata 2012. godine doktor Ben zaslužuje da ponese titulu POČASNOG GRAĐANINA našeg grada. Ovo priznanje tek se simboličan izraz zahvalnosti za sve što je ovaj veliki čovjek učnio za nas, naš grad i njegove građane.

Na pragu 80-te godine života, na ovaj način, želimo bar malo da uljepšamo penzionerske dane dr. Benu i pokažemo mu da ga njegovo Jajce nije zaboravilo.

Zbog bolesti dr. Ben nije danas prisustvovao svečanosti, ali će, u ime grada Jajca, priznanje POČASNI GRAĐANIN Načelnik Općine Jajce Edin Hozan i predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović uručiti dr. Benu u Mostaru.

Doktor Ben uputio je i pismo zahvale u kojem se navodi:

„Upućujem Vam moju veliku ispriku i razočarenje što nisam u mogućnosti biti prisutan osobno prilikom dodjele priznanja Počasni građanin grada Jajca. Zbog bolesti sam spriječen ali se nadam da ću se uskoro oporaviti dovoljno da budem prisutan u Jajcu koje ja volim jer je moj grad, a koji mi je jako mnogo pružio. Nije ni čudo kada kažu da nikad nije napustio Jajce onaj koji je popio vode Plive“. Dr. Ben

Svečana sjednica bila je i u znaku svečanog potpisivanja Povelje o prijateljstvu i saradnji između Općina Jajce i Kutná Hora iz Češke  Republike koja je uz  Piacenzu (Italija), Alaçati (Turska), Hallsberg (Švedska), Ottensheim (Austrija), Zenicu, Tomislavgrad, Viroviticu (Hrvatska) i Szekszard (Mađarska) od danas novi grad partner Općine Jajce.

Povelju o prijateljstvu i saradnji potpisali su Načelnik općine Jajce Edina Hozana i Gradonačelnik Kutne Hore Josef Viktora.

Načelnik Hozan igradonačelnik Viktora  izrazili su želju i nadu za što boljom saradnjom između dvije, od danas i zvanično, prijateljske općine.

„Sretan sam što sam na današnji dan uspio doći u Jajce i što smo potpisali ovaj sporazum. Nadam se da ćemo u narednom periodu unaprijediti našu saradnju kroz razmjenu iskustava, ljudi, informacija, ali i najvažnije kroz unaprjeđenje i razvoj naših gradova na ekonomskom nivou“, istakao je  je Gradonačelnik Grada Kutná Hore Josef Viktora.

U znak prijateljstva gostima iz Kutne Hore uručena je umjetnička slika akademskog slikara, Jajčanina, Samira Hažbića.

Svečanost obilježavanja Dana općine svojim prisustvom uveličali su i gosti iz gradova partnera Općine Jajce. U ime njih obratio se Gradonačelnik Grada Zenica Fuad Kasumović izrazivši želju da partnerske odnose Jajce i Zenica, potpisane Poveljom prije pet godina, nastave razijati. U znak pažnje, ali i želje da učinimo zajedno napore da nam mladi ostaju u našim gradovima, Grad Zenica doniraće za rođendan Jajcu dječije igralište, istakao je Gradonačelnik Kasumović.

U ime Vlade SBK/KSB i Premijera Tahira Lende na Svečanoj sjednici obratio se ministar Amer Mrako i uputio čestitku građanima Jajca u povodu obilježavanja Dana općine Jajce.

Današnju svečanost svojim muzičkim izvedbama uveličale su članice  Zbora  Hrvatskog Kulturnog Društva „Napredak“ Jajce.

Povodom Dana općine, Općina Jajce u saradnji sa nezavisnim portalom Jajce Online izdala je godišnji Informativni bilten.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top