Vijesti iz svijeta

Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Istanbulu

U subotu 24. novembra 2018. godine, u prostorijama zdanja iz 19. stoljeća, zgrade Fakulteta arhitekture Istanbul tehničkog univerziteta, održan je program povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine koji su priredili studentska organizacija Bošnjaka u Istanbulu GBDI u saradnji sa drugim bošnjačkim udruženjima i sponzorima.

Program je počeo uz sevdalinke, monodramu od Josipa Pejakovića „Kako bolan nema Bosne,“ te kratkim obraćanjem predsjednika GBDI-a Malika Hadžića. Također, prisutnim su se obratili i predstavnici drugih bošnjačkih udruženja, a svojim prisustvom ovaj događaj je uveličao i predsjednik Istanbulske trgovačke komore (ITO), gospodin Šekib Avdagić.

Dr. Haris Silajdžić je nakon toga publiku počastio svojim jezgrovitim i krajnje optimističnim govorom o historiji, identitetu i budućnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.

Kompletan program je protekao u veoma lijepoj atmosferi sa velikom posjetom od strane kako naših tako i turskih ali i internacionalnih studenata, Bošnjaka u Turskoj, te javnih ličnosti Turske ali i Bosne i Hercegovine.

Bošnjaka studenata, iz Bosne i Sandžaka, u Turskoj se ima više stotina, a ukupni broj je naravno mnogo veća ako računamo one kojima je adresa življenja duže vrijeme u Turskoj. Javni, politički i akademski život u Turskoj ima jednu široku lepezu Bošnjaka kojima ova i slične prilike predstavlja platformu za umrežavanje, povezivanje i buduće djelovanje u interesu Bosne, Sandžaka i Bošnjaka.

Piše: Abdullah Haušić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button