Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obilježen Dan bijelih traka u Prijedoru: Porodice ne odustaju od izgradnje spomenika

Obilježen Dan bijelih traka u Prijedoru: Porodice ne odustaju od izgradnje spomenika

– Inicijativa za izgradnju spomenika na starom gradskom mostu

 Dan bijelih traka, u znak sjećanja na ubijenih 3.176 Prijedorčana, obilježen je danas u Prijedoru, uz prisustvo porodica stradalih u proteklom ratu, više udruženja i nevladinih organizacija, te predstavnika političkog i društvenog života, javlja Anadolu Agency (AA).

Mirnom šetnjom građani su kroz centar grada došli do Trga Zorana Karlice, gdje su položene 102 ruže za ubijenu djecu, a postavljena je i instalacija od 102 peškirića. Događaj su organizovali Centar za mlade “Kvart”, Inicijativa “Jer me tiče”, Udruženje “Izvor”. Bijele trake bile su na rukama kao i 1992. godine, a na trgu su pročitana imena ubijene djece, za koju se i ove godine postavilo pitanje izgradnje spomen-obilježja.

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece Prijedora i jedan od nosioca organizacije Dana bijelih traka”, kaže za AA da je ove godine postavljena instalacija od 102 peškirića s imenom i prezimenom svakog ubijenog djeteta i njegovim datumom rođenja.

“Postavljena je i sehara, u kojoj su se nekad čuvale vrijedne stvari i pakovalo ruho za djevojke. Čitanjem imena vratit ćemo te peškiriće u seharu i time poručiti onima koji ne dozvoljavaju izgradnju spomenika našoj djeci, da ih ponovo ubijaju 2018. godine. U ponedjeljak imam sastanak s gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem i tražićemo da se spomen-obilježje uradi na starom gradskom mostu, koji spaja centar grada i Stari grad. Zahvaljujući delegaciji grada Trenta koja je posredovala između mene i gradonačelnika doći će konačno do ovog sastanka”, rekao je Bačić i dodao da je predloženo nekoliko lokacija za spomenik, ali da je nova opcija stari most, na kojem su se danas vezale trake s imenima ubijene djece.

Anita Hodžić, delegat u Vijeću naroda entiteta Republika Srpska ispred Kluba Bošnjaka, svake godine obilježava Dan bijelih traka.

“Jednostavno, želimo poslati poruku da nismo zaboravili, da ćemo se svake godine okupljati dok god ne doživimo satisfakciju da se ovdje izgradi spomenik nevino ubijenoj djeci”, rekla je za AA Hodžić.

Goran Zorić, aktivista Inicijative “Jer me stiče”, kaže da je ovo šesti put da se u Prijedoru obilježava Dan bijelih traka, te da je četvrta godina kako se podržava inicijativa roditelja ubijenih 102 djece, za izgradnju spomenika.

“Ponuđena je i lokacija za izgradnju spomenika na starom mostu, pretvorio bi se u memorijalni most bez izmjene regulacionog plana, pa bi vjerujemo to svima bilo prihvatljivo. U gradu je, na vidljivom mjestu, a situacija se polako senzibiliše i kad poredimo prvo i ovo danas obilježavanje građani su sve svjesniji ovog datuma, a nastojimo pritiskati i institucije koje su nadležne za rješavanje spornih pitanja, no pozitivnih pomaka svakako ima”, navodi Zorić.

Srpske snage su 31. maja 1992. godine naredile putem javnog glasila da svo nesrpsko stanovništvo okači na svoje kuće bijele čaršafe, a da na ruke vežu bijele trake. Na ovaj datum je osnovan i bivši logor “Omarska” kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

Svi koji su prošli golgotu minulog rata ističu da je Dan bijelih traka pobjeda ljudskosti nad nacionalizmom i Dan obilježavanja zločina nad svim nevinim ljudima, te da je neophodno prisjetiti se svih žrtava i nikad ne zaboraviti stradanja djece i građana Prijedora.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top