Dijaspora

Obilježen 20. novembar Dan Sandžaka: Simbol jedinstva Bošnjaka, Srba i Crnogoraca

Svečanom akademijom i dodjelom nacionalne književne nagrade “Pero Ćamila Sijarića”, te promocijom 8. i 9. toma Rječnika bosanskog jezika, večeras je u Bošnjačkom nacionalnom vijeću obilježen 20. novembar, Dan Sandžaka.

Ovaj datum se obilježava u povodu 20. novembra 1943. godine, kada su se Bošnjaci, Srbi i Crnogorci ujedinili u borbi protiv fašizma i u Pljevljima osnovali Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić je u svom obraćanju istakla da 20. novembar predstavlja jedan od najsvjetlijih perioda u modernoj historiji, ideju antifašizma, težnju za slobodom, ljudskim pravima i trajnom evropskom opredjeljenju naroda koji žive u Sandžaku.

Ona je takođe podsjetila da se Dan Sandžaka, kao blagdan sandžačkih Bošnjaka, počeo da se obilježava prije petnaest godina i da se danas slavi u široj društvenoj zajednici i mnogim institucijama.

“Nadamo se da će ga prihvatiti svi građani Sandžaka jer zapravo simbolizuje jedinstvo. Nakon petnaest godina ostajemo ponosni što smo ovdje prvi put obilježili Dan Sandžaa i što to još uvijek činimo”, poručila je predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, uputiši čestitke povodom ovog blagdana.

Na svečanosti u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji, pored velikog broja gostiju i građana iz zemalja regiona prisustvovali su i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualca (VKBI) iz Sarajeva, Vijeća crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Vijeća za manjinske zajednice Kosova, predstavnici bošnjačkih udruženja iz Izmira i Bayrampase (Istanbul), Merhameta BiH, BKZ Preporod iz Sarajeva, te predstavnici sandžačkih opština, Mešihata IZ-e Sandžaka, intelektualci i javne ličnosti.

U oviru večerašnjeg programa obilježavanja Dana Sandžaka uručena je nacionalna književna nagrada “Pero Ćamila Sijarića”, za dvojicu lauerata ove godine, pisce za djecu iz Novog Pazara, Redžepa Nurovića i Hajra Ikića.

Večeras je takođe održana i promocija 8. i 9. toma Rječnika bosanskog jezika, autora prof. dr Dževada Jahića.

Raznim kulturnim događajima i skupovima, organiziranih od strane različitih ustaova i organizacija 20. novembar – Dan Sandžaka obilježen je u gotovo svim sandžačkim mjestima kao i sandžačkoj dijaspori.

Povodom Dana Sandžaka u amfiteatru Fakulteta za Islamske studije u Novom Pazaru sinoć je organizirana svečana akademija, a u BNV-u Sandžački književni susreti (SAKS).

U Pljevljima, Petnjici, Priboju, Prijepolju, Sjenici, Tutinu i Novom Pazaru “Matica Bošnjačka” je ovim povodom organizirala manifestaciju “Sandžački dani knjige”.

Novoosnovani Bošnjački institut za nauku, kulturu i umjetnost u Novom Pazaru, u saradnji s novopazarskom bibliotekom, Kulturnim centrom i centrom Duga na Dan Sandžaka organizirao promociju romana Avda Ćeranića “Na krilima meleka”, projekciju filma o Maku Dizdaru, večer sevdaha i svečani koktel, na kome će biti uručena nagrada Bošnjačkog instituta ovogodišnjem laureatu Senadinu Laviću.

Ranije danas predstavnici BNV-a položili su cvijeće na spomen ploču Pljevaljske gimnazije u kojoj je 20. novembra 1943. održano Prvo zasjedanje ZAVNOS-a.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, kao i još nekim mjestima u Sandžaku 20. novembar je za Bošnjake neradni dan, a na zgradama lokalne samouprave, opštinskih ustanova i preduzeća i škola je istaknuta bošnjačka nacionalna zastava.

Pored 20. novembra, Dana Sandžaka, Bošnjaci u Srbiji obilježavaju i 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli – Dan sjećanja i 8. septembar – Dan Bošnjaka.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button