Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Obilježavanje Bajrama u Sandžaku: Poštujte prava svih i borite se protiv diskriminacije

Obilježavanje Bajrama u Sandžaku: Poštujte prava svih i borite se protiv diskriminacije

Predsjednik Mešihata IZ u Srbiji glavni muftija Mevlud ef. Dudić u bajramskoj hutbi poručio vjernicima da žive u miru i da budu od onih koji ljudima najavljuju mir i dobro Obilježavanje Ramazanskog bajrama u Sandžaku počelo je jutros rano dolaskom velikog broja vjernika u džamije gdje klanjan bajram-namaz. U Novom Pazaru i drugim mjestima su istaknute bajramske čestitke što posebno dočarava bajramsku atmosferu.

U šest opština srbijanskog dijela Sandžaka, kao i crnogorskom dijelu te regije, bajram-namaz je obavljen u više od 200 džamija i mesdžida.

U organizaciji Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Sinan-begovoj džamiji u Novom Pazaru.

Nakon klanjanja sabah namaza (jutarnje molitve), u džamiji je uz učenje Kur’ana i ilahija priređen vjerski program.

Bajram-namaz i bajramsku hutbu (obraćanje) predvodio je predsjednik Mešihata IZ u Srbiji glavni muftija Mevlud ef. Dudić. On je poručio vjernicima da žive u miru i da budu od onih koji ljudima najavljuju mir i dobro.

„Musliman je samo onaj od čijeg jezika i ruku su sigurni drugi ljudi. Musliman ne može govorati druge, govoriti neistinu o ljudima. Čuvajte se tuđega haka (prava), ne uzurpirajte prava drugoga. Živite umiru sa svojim komšijama, roditeljima dobročinstvo činite, rođacima, siročadi i siromasima, drugu koji je uz tebe i putnicima namjernicima. Odagjajmo svoju djecu da vole i poštuju druge“, naveo je muftija citirajući božije i riječi poslanika Muhammeda a.s.

On je pozvao vjernike da čine dovu za oprost i da zavlada mir u svijetu, jer se, ukazao je, svijet nalazi u ozbiljnoj krizi jer mnogi siju nered ubijajući druge na pravdi Boga.

Dudić je rekao da se danas nasrće na prava ljudi, njihovog identiteta, da se ne poštuju ustavna načela jednakosti i pozvao da se konačno stavi tačka na jedinstvo islamske zajednice, a od državnih organa zatražio da se sa punim uvažavanjem odnose prema ovoj činjenici.

„Allah od ljudi traži da se svačija prava poštuju, snažna i napredna društva se bore protiv diskriminacije i nepravde među ljudima. Ovo moraju znati oni koji su ponijeli odgovornost da upravljaju društvom i državom“, poručio je muftija Dudić ukazavši da niko na zulumu nije uspio da izgradi vlastitu sreću.

Vjernici se tradicionalno nakon bajram-namaza, koji se obavlja prvog dana ovog muslimanskog blagdana, međusobno pozdrave i jedni drugima čestitaju Bajram u džamiji.

Veliki broj vjernika prisustvovao je bajram-namazu i u ostalim sandžačkim opštinama: Sjenici, Tutinu, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši.

Tradicionalno, nakon izlaska iz džamije, muslimani Sandžaka obilaze mezarja gdje muškarci uče Fatihu i druge sure iz Kur’ana svojim umrlima.

Prvog dana Bajrama se organizuju porodični ručkovi uz posebno pripremljenu bajramsku sofru. U Sandžaku se za Bajram spremaju tradicionalna jela poput mantija i raznih pita, birijana (pilava s mesom u tepsiji), različitih variva, te neizbježne poslastice kao što su baklave i sukani dudovi.

Tokom bajrama, svečano odjeveni muškarci, obilaze rodbinu, prijatelje i komšiluk. Žene prvog bajramskog dana obično ostaju kod kuće kako bi dočekale goste, a međusobno i sa porodicom u posjete odlaze drugog i trećeg dana Bajrama.

Bajram predstavlja posebnu radost za djecu koja takođe odlaze u bajramske posjete prilikom kojih im se daruju slatkiši i novac.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top