Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obilježana 26. godišnjica pogibije Ramiza Salčina heroja odbrane Sarajeva

Obilježana 26. godišnjica pogibije Ramiza Salčina heroja odbrane Sarajeva

Danas se navršila 26. godišnjica od pogibije Ramiza Salčina, ratnog komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i ordena oslobodilačkog rata “Zlatni grb s mačevima”.

Delegacije Općine Novi Grad, članovi porodice rahmetli Salčina i prijatelji, te predstavnici mnogobrojnih boračkih udruženja položili su cvijeće na spomen-obilježje u naselju Saraj-Polje i odali počast legendarnom komandantu i heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Obilježavanje je održano uz vojne počasti voda Oružanih snaga BiH, a o liku i djelu Ramiza Salčina govorio je njegov saborac Ensad Adilović, koji je istakao da je Salčin, jedan od najzaslužnijih ljudi za organiziranje odbrane Općine Novi Grad i jedan od najznačajnijih komandanata odbrane BiH.

Salčinova neiscrpna energija i nesalomljivi duh bili su pokretačka snaga u organizovanju naroda, formiranju jedinica i njihovom opremanju i naoružavanju, pripremi otpora nadolazećoj najsurovijoj agresiji na BiH. Sa saborcima je postavio straže još u februaru 1992. Početkom marta iste godine spriječio je izlazak agresora na brdo Mojmilo i zauzimanje strateških položaja. Salčin je bio neustrašiv i nepokolebljiv i kao takav postavljen je za komandanta Općinskog štaba odbrane Novog Grada. Komandovao je i koordinirao sve sudbonosne bitke na Žuči, Mojmilu i Dobrinji, te uvezivao jedinice, patriote, odrede i samostalne bataljone u brigade Oružanih snaga Armije RBiH. Živio je sa puškom u ruci, a tako je i umro. Poginuo je u Saraj-Polju od snajperskog hica ispaljenog iz pravca Nedžarića.

“Ramiz je imao dva sna, jedan je nezavisna BiH, a drugi je bio formiranje oružanih snaga i vojske BiH. Drago mi je da je ipak uspio za svoga života da doživi ta dva sna”, kazao je Adilović.

Na mjestu gdje je poginuo Ramiz Salčin, cvijeće su položile brojne delegacije sa federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa, OV Novi Grad, boračkih udruženja, Oružanih snaga BiH i političkih partija.

Nakon mjesta pogibije delegacije su posjetile i mezarje na Kovačima gdje je Salčin ukopan, te proučile Fatihu i odale počast.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top