Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obespravljene trudnice i porodilje su jedan u nizu uzročnika bijele kuge u BiH

Obespravljene trudnice i porodilje su jedan u nizu uzročnika bijele kuge u BiH

Kako bi se taj trend bar ublažio. I kako bi trudnice i porodilje ostvarile svoja prava neophodne su izmjene zakona, ali i poštivanje postojećih. S tim u vezi udruženje Žene ženama sa partnerskim organizacijamau više gradova BiH provodi kampanju “Nediskriminacija porodilja u FBiH”.

Ovo je Elma Lošić, državljanka je Crne Gore. Živi u Sarajevu. Ima dvije djevojčice. Kada je dobila drugu bebu, Aminu, nije ostvarila pravo na porodiljsku naknadu, prenosi TV1.

Elma Lošić: Razlog je zato što nemam državljanstvo BiH, ja sam udata za svog supruga, on je državljanin BIH. Već 8 godina smo u braku. Vjenčali smo se iz ljubavi, hoćemo da imamo porodicu.

Kada su dobili prvo djete Lošići su ostvarili pravo na naknadu. Tada su dobijali 120KM. Te 2009.godine majke koje nisu državljanke BiH su imale ista prava kao i one koje jesu.

Elma Lošić: I to je bilo dovoljno, da se te pelene kupe, da se hrana djetetu koliko toliko obezbjedi. I žena treba da se hrani. Ona koja doji treba da se kvalitetno hrani da bi mogla da nahrani svoje dijete. To mlijeko.
Elma kaže da jako voli djecu, i da nije postojala dilema da li želi da ih ima. Ipak i sama kaže to nije dovoljno.

Elma nije jedina porodilja koja se suočava sa sličnim problemom. Brojni su razlozi zbog kojih mnoge majke ne ostvare pravo na porodiljsku naknadu, zbog toga postoje brojne inicijative za izmjenu zakona. Jedna od ideja je da sve porodilje koje su zaposlene imaju pravo na 2/3 svoje plate, a one koje ne rade na 2/3 prosječne plate u Federaciji ili Kantonu u kome žive.

Davanja za porodilje i načini na koji se ostvaruju razlikuju se od kantona do kantona. Pa svaki prelazak trudnice iz jednog kantona predstavlja problem. U ovom trenutku u Parlamentu Federacije postoji inicijativa za izjednačavanje porodiljskih naknada u Federaciji.

Priružite se kampanji preko Facebook stranice:

NEdiskriminacija porodilja u FBiH 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top