Vijesti iz zemlje

Obavljeni ukopi prijedorskih žrtava: U šehidskom mezarju Rizvanovići ukopani otac Mehmed i sin Sead

Članovi porodica i najbliža rodbina, nakon kolektivne dženaze-namaza koja je ranije danas klanjana na stadionu OFK Brdo ”Vedro polje” u Hambarinama, nedaleko od Prijedora za 30 Prijedorčana ubijenih 1992. godine, u šehidskom mezarju Rizvanovići ukopali su svoje najmilije, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Naime, u šehidskom mezarju u Rizvanovićima ukopani su Duratović (Husein) Nihad (1956.), Kadirić (Uzeir) Mirzet (1962.) kao i otac i sin Kadić (Meho) Mehmed (1928.) i sin Sead (1964.).

Ranije danas je na stadionu OFK Brdo ”Vedro polje” u Hambarinama, nedaleko od Prijedora, nakon komemoracije na kojoj su se obratili predstavnici porodica žrtava te reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović klanjana dženaza-namaz za 30 Prijedorčana ubijenih u julu 1992. godine.

Tužna kolona je u ranim jutarnjim satima krenula od Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu do stadiona OFK Brdo ”Vedro polje” u Hambarinama.

Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava su danas ukopani na pojedinačnim mezarjima u okolnim prijedorskim selima. Posmrtni ostaci devet žrtava koje su ukopane ove godine pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica. Najmlađa žrtva je Zikret Redžić koji je u trenutku smrti imao 19 godina, a najstarija Hodžić (Ale) Meho koji je u trenutku smrti imao 71 godinu.

Meho je i posljednja žrtva koja je identifikovana samo nekoliko dana prije kolektivne dženaze i sa njim je broj žrtava koje će ove godine biti ukopane sa 29 porastao na 30. Danas sui ukopani i otac i sin, Mehmed i Sead Kadić, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Tomašici.

Iz masovne grobnice Tomašica do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 435 žrtava, od čega je 275 kompletnih tijela.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button