Islamske teme

O obavezivanju hadžije da prenese selam Poslaniku Muhammedu, alejhisselam

Uzvišeni Allah u Kur’anu kaze: “Allah i meleki Njegovi blagosiljaju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljajte ga i vi i šaljite mu pozdrav!” (El-Ahzab, 56.)

Od Enesa ibn Malika, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko na mene donese jedan salavat, Allah će na njega donijeti deset salavata, poništiti mu deset loših djela i uzdići ga za deset deredža.” (Ahmed, Nesai, Albani ga je ocijenio vjerodostojnim)

Donosenje salavata na Poslanika Muhammeda alejhi sselam, kao sto se vidi iz citiranog kur’anskog ajeta, je obaveza svakog muslimana i muslimanke. Za to dobro djelo, Allah Milostivi obilno nagradjuje i desetorostruko vrednuje.
Ucenje salavata na Poslanika alejhisselam je, Allahovom miloscu, istovremeno i dova jer time vjernik dovi Allahu za oprost i povecanje duhovnih stepeni odnosno deredza.

Najznacajnija karakteristika donosenja salavata je da kada vjernik donese jedan salavat na Poslanika alejhisselam, Allah na njega donese deset salavata! To je zaista pocast za svakog vjernika koji zeli Allahovo zadovoljstvo, milost i uputu.

Jednom prilikom je Poslanik alejhisselam rekao da ce nakon njegove smrti, Allah zaduziti jednog meleka koji ce Poslaniku alejhisselam prenositi salavate i selame koje mu vjernici budu slali te da ce mu Allah vracati dusu svaki put kako bi odgovorio na selam onome ko mu ih je uputio. To je istina u koju vjernici nemaju nikakve sumnje i tu se radi o milosti Gospodara svjetova prema Poslaniku alejhisselam i svim vjernicima.

Ovdje cemo spomenuti obicaj kod nas da ljudi zamole buduce hadzije, prije nego sto ovi krenu na put Meke i Medine, da prenesu selam Poslaniku alejhisselam kod njegovog mezara u Medini.

Podsjecanja radi, Poslanik Muhammed alejhisselam je preselio na Ahiret 632. godine po Isa alejhisselamu i ukopan je u Medini. Njegov mezar se nalazi u sklopu njegove dzamije. Pored njega su ukopana dvojica halifa Ebu Bekr radijallahu anhu i  Omer radijallahu anhu.

S obzirom na navedeni hadis da postoji melek zaduzen za prenosenje salavata i selama Poslaniku alejhisselam, ovo zaduzivanje hadzije da prenese selam je suvisno i ne postoji nijedan dokaz da od takvog necega ima koristi. Dakle, vjernik vjeruje da moze donijeti salavat na Poslanika alejhisselam bilo gdje i bilo kada i da ce taj salavat doci do Poslanika alejhisselam te da ce od toga imati dobro djelo u skladu sa navedenim hadisima. 
Ne treba imati posrednika da bi se ovaj ibadet izvrsio vec insan jednostavnim izgovaranjem salavata stice dobra djela te na takav nacin ispunjava obavezu prema Poslaniku alejhisselam.

Iz grada Allahovog Poslanika Muhammeda, alejhisselam – Medine, za Akos.ba: Esed Ivojević

Povezani članci

Back to top button