Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Novo revolucionarno gorivo: Hifa Oil predstavila ugljeni pelet

Novo revolucionarno gorivo: Hifa Oil predstavila ugljeni pelet

Kompanija Hifa Oil iz Tešnja i njena kćerka firma Euro Stil iz Doboja predstavili su se prvi put na Mostarskom sajmu gospodarstva sa novim revolucionarnim gorivom – ugljenim peletom.

 

U izjavi za Poslovni portal eKapija.ba, referent uvoza i prodaje naftnih derivate u Hifa Oilu Adil Halilović rekao je da se Euro Stil dosada ukupno predstavio na tri sajma u Veroni, Virovitici i Gračanici.

“Na sajmovima predstavili smo se sa širokim spektrom proizvoda. Hifa Oil matica je firmi Euro Metali, Euro Roal i Euro Stil. Euro Metali bavi se veleprodajom raznih metalnih profila i drugih asortimana, Euro Roal bavi se maloprodajom i veleprodajom aluminijskih profila, a Euro Stil je firma koja će proizvoditi ugljeni pelet”, rekao je Halilović.

Prema njegovim riječima, radi se o novom proizvodu predstavljenom prošle godine.

“Ugljeni pelet razlikuje se od običnog drvenog, a predstavlja energetsku revoluciju. Jeftiniji je od drvenog peleta i 20 posto energetski jači. Imaće konstantnu cijenu tokom cijele godine i neće biti oscilacija cijena kao što je slučaj kod drvenog peleta”, kazao je Halilović.

Radi se u potpunosti o 100 posto domaćem proizvodu i domaćoj primjeni znanja i tehnologije.

“Ugljena prašina je nus proizvod koji se dobija prilikom eksploatacije uglja i ostaje jednim dijelom neiskorištena , a može biti upotrijebljena kao jedna vrsta energetske sirovine”, objašnjava Halilović.

Naveo je da za sada još uvijek nije krenula serijska proizvodnja ugljenog peleta i da je sve još uvijek u fazi testiranja.

Vlastiti kotlovi

Osim ugljenog peleta, prema riječima Halilovića, Euro Stil predstavio je svoju robnu marku kotlova, prilagođenih upotrebi ugljenog i drvenog peleta.

K.S.

ekapija.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top