>
Novinaru Al Jazeere prijete na društvenim mrežama Novinaru Al Jazeere prijete na društvenim mrežama
Sanel Kajan prijavio je policiji brojne prijetnje koje je dobio nakon izvještavanja o slučaju ‘Prlić i ostali’.   Facebook Novinar Al Jazeere Sanel Kajan prijavio... Novinaru Al Jazeere prijete na društvenim mrežama
Sanel Kajan prijavio je policiji brojne prijetnje koje je dobio nakon izvještavanja o slučaju ‘Prlić i ostali’.
  Facebook

Novinar Al Jazeere Sanel Kajan prijavio je policiji brojne prijetnje koje su upućene njemu i njegovoj porodici na društvenim mrežama nakon izvještavanja o slučaju “Prlić i ostali”.

Kajan je o prijetnjama obavijestio i novinarska udruženja.

„U posljednje vrijeme, moja porodica i ja izloženi smo brojnim prijetnjama. Jutros su me dočekale desetine poruka u Facebook inboxu. Prijete, psuju… Jer sam, kao novinar, na svom profilu postavljao priče koje su uradile moje kolege s Al Jazeere, a u okviru praćenja izricanja presude u slučaju ‘Prlić i ostali'”, rekao je Kajan.

Dodao je kako osobe koje mu prijete zamjeraju i to što je u programu Al Jazeere pročitao najavu promotivnog videosnimka za televizijski prijenos izricanja haške presude ranije ove sedmice.

Kajan kaže kako je dobio prijetnje i zbog toga što je Ambasadi Bosne i Hercegovine u Oslu prijavio da je norveška državna televizija NRK Mostar prikazala kao dio Republike Hrvatske, nakon čeka je ambasada reagovala, a NRK uputila izvinjenje i ispravila grešku.

“Naravno, sve ove prijetnje proslijedio sam policiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona i Federalnoj upravi policije. Također, prijetnje su prijavljene Liniji za pomoć novinarima BiH“, rekao je Kajan.

Facebook

Facebook

Žalba zbog govora mržnje

Ovakva reakcija je uslijedila nakon što je Udruženju BH novinari uputio zvaničnu žalbu na sadržaj članka objavljenog na portalu Dnevnik.ba pod naslovom “Evo s kim trebamo živjeti: Gnjusne reakcije bošnjačke javnosti na smrt generala Praljka”.

Novinar Al Jazeere u žalbi je napisao: „Navedeni članak obiluje primjerima huškanja, neprimjerene retorike i govora mržnje, te generalizacije i ostrašćenih riječi upućenih na račun osoba pomenutih u članku, a čiji su statusi sa društvene mreže Facebook izvučeni iz konteksta i navedeni kao primjeri kako bi se opravdala upravo ovakva huškačka retorika“.

„Koristeći nasumično odabrane i iz konteksta izvučene komentare, autor članka iznio je niz neistina i proizvoljnih etiketiranja na račun pomenutih osoba, te nas ‘prokazao’ kao mrzitelje Hrvata i svega hrvatskog, koji priželjkuju njihov nestanak. Koristeći se našim imenima, autor nastoji podići tenzije u osjetljivom trenutku nakon izricanja haških presuda, nanoseći tako štetu ne samo nama lično, nego i cjelokupnom društvu“, dodao je Kajan.

 Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

No announcement available or all announcement expired.