Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Novi sukobi u Gazi: Izraelske snage ubile 12 Palestinaca

Novi sukobi u Gazi: Izraelske snage ubile 12 Palestinaca

Broj Palestinaca koje su izraelski vojnici usmrtili u Pojasu Gaze u petak, na “Dan zemlje” povećan je na 12, potvrdio je Ashraf al-Qidra, portparol Ministarstva zdravlja u Gazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Al-Qidra je za AA kazao da je u napadima izraelskih vojnika od jutros poginulo ukupno 12 Palestinaca, dok je ranjeno 1.100 osoba.

Prethodno, u petak, u izraelskom granatiranju poljoprivrednog područja u južnom dijelu Pojasa Gaze ubijen je palestinski farmer, dok je drugi povrijeđen.

Podsjetimo, Palestinci održavaju masovne demonstracija pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela na kojima se, na šest različitih područja, okupilo desetine hiljada ljudi.

Povodom “Velikog marša za povratak” na različitim pograničnim područjima postavljeni su i šatori. Palestinska strana tvrdi da su u pitanju mirne demonstracije. Međutim, komandant izraelske vojske Gadi Eisenkot je poručio da će, u slučaju “napada na izraelsku infrastrukturu vojnicima dati dozvolu za upotrebu oružja”.

Od 2007. godine Pojas Gaze se nalazi pod izraelskom i egipatskom blokadom koja je uništila ekonomiju i lišila oko dva miliona stanovnika osnovnih namirnica.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top