Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća: Esad Džudžo predsjednik

Novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća: Esad Džudžo predsjednik

 Novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) konstituisan je u Novom Pazaru održavanjem konstitutivne sjednice i potvrđivanjem mandata izabranim vjećnicima sa tri liste, koje su učestvovale na izborima za Nacionalne savjete koji su održani 4. novembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasovima dvadeset i dva vjećnika sa listi “Samoopredjeljenje – dr Sulejman Ugljanin” i “Vakat je – prof. dr Sait Kačapor”, kandidat  za vjećnika sa liste Sulejmana Ugljanina, sociolog Esad Džudžo izabran je na prvoj redovnoj sjednici Vijeća za novog predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Bošnjačko nacionalno vijeće će u novom sazivu nastaviti rad na unapređivanju kolektivnih i nacionalnih prava. Trudićemo se da već na prvoj sednici imamo program koji sam ja nazvao četiri plus jedan. Da nastavimo borbu da se Bošnjaci vrate u Ustav Srbije, da se u ustavnoj reformi reguliše i odredi status regije Sandžak”, rekao je Džudžo.

Džudžo je nakon izbora zahvalio dosadašnjem predsjedniku BNV-a Sulejmanu Ugljaninu koji ga je i predložio za novog predsjednika najvećeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Podsjetimo, on je već rukovodio Bošnjačkim nacionalnim vijećem u tehničkom mandatu u periodu od 2010. do 2014. godine.

Konstitutivnom sjednicom predsedavao je najstariji vijećnik Sait Kačapor, nosilac liste “Vakat je”.

U novom sazivu BNV, lista “Samoopredjeljenje – dr Sulejman Ugljanin” imaće 14 vjećnika, lista “Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić” 13, dok  lista “Vakat je – prof. dr Sait Kačapor” ima osam mandata.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top