Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Novi Pazar proslavio 556. rođendan

Novi Pazar proslavio 556. rođendan

Svečanim prijemom, uručenjem povelja i nagrada večeras, te nizom raznih manifestacija ranije danas i prethodne sedmice Grad Novi Pazar je obilježio 556. godišnjicu od osnivanja.

Pored brojnih gostiju, povodom 20. aprila, Dana Novog Pazara, svečanosti su prisustvovali ministar sporta i omladine u Vladi Srbije Vanja Udovičić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin, ambasador Republike Turske u Beogradu Tanju Bilgić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, predstavnici Udruženja “Bosna-Sandžak” iz Istanbula, kao i veliki broj predstavnika bratskih gradova i općina iz Srbije i zemalja regije.

Turski ambasador Tanju Bilgić je, povodom proslave Dana grada Novog Pazara, prethodno u foaeju Kulturnog centra Novog Pazara prisustvovao uručenju nagrade pobjednicima na takmičenju “Turska sofra“, organizovanom od strane Turskom kulturnom centru (TKC) “Yunus Emre” u tom gradu.

Turska ambasada u Srbiji obezbjedila je nagrade za pobjednike na takmičenju u spremanju turskih jela organiziranom prošle sedmice u novopazarskom TKC-u. Kako je rečeno na tom skupu, učesnici i organizatori tog takmičenja su izrazili želju da ono postane ustaljeno jednom godišnje, a sve u cilju upoznavanja kultura i saradnje.

Ambasador Bilgic, koji drugi put boravi u Novom Pazaru, je rekao da će kao turski diplomata nastaviti da pruža podršku gradu Novom Pazaru i regiji Sandžak.

“Svojim sagovornicima iz Srbije i zvaničnicima sam pojasnio da su Novi Pazar i Sandžak most saradnje između Srbije i Turske i oni su to i naglasili i potvrdili”, rekao je Bilgic.

Prvu nagradu pobjednici takmičenja „Turska sofra“ Ajli Bihorac uručio je direktor Turkish Airlinesa (THY) u Beogradu Mehmet Alagoz. Drugu nagradu osvojila je Milhata Zornić, njoj je nagradu uručio ambasador Bilgić, a Albini Župljanin, koja je osvojila treće mjesto nagradu je uručio profesor turskog na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, Yasin Yayla.

– Multikulturalni grad 

Na svečanom prijemu u novopazarskom Domu omladine gdje je održan muzički i zabanvni program uručene su povelje grada.

Ovogodišnji laureati su za razvoj sporta, srbijanski ministar sporta i omladine Vanja Udovičić i Odbojkaški klub Novi Pazar osvajač Kupa Srbije. Udruženje “Bosna-Sandžak” iz Istanbula dobitnik je Povelje za izuzetan doprinos afirmaciji Novog Pazara u inostranstvu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je u obraćanju zvanicama uputio čestitke povodom 556. rođendana grada i zahvalio se dobotnicima povelje na razvoju grada i prezentaciji u zemlji i inostranstvu.

Ministar omladine i sporta u Vladi Srbije Vanja Udovičić je rekao da je povelja koju je dobio odraz poštovanja i obaveza i odgovornost prema gradu Novom Pazaru i ljudima u njemu.

“Novi Pazar je grad sporta, čestitam svima, sretan rođendan Novom Pazaru i svima puno sreće”, naveo je Udovičić.

– Saradnja Sarajeva i Novog Pazara 

Na prijemu kao i izložbi slika članova Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika (SULU) prisustvovao je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. On je, kao prvi čovjek bratskog grada Sarajeva, prisustvovao obilježavanju 556. godišnjici Novog Pazara.

“Predstavnici Novog Pazara su bili na obilježavnju 555. godišnjice Sarajeva, sada smo mi ovdje simbolično na 556. godišnjici Novog Pazara. Jako je dobro da mi gradimo dobre odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije i na tom putu jako je dobro da dobre odnose imaju svi gradovi, posebno ovi koji su kulturološki povezani, na ovaj način, da imaju istog osnivača, kao Sarajevo i Novi Pazar”, izjavio je Skaka, dodavši da u Novom Pazaru borave kako bi mogli konkretizirati saradnju između dva grada.

Nakon olduke Bošnjačkog nacionalog vječa (BNV) iz 2006. godine, 20. april se obilježava kao Dan osnivanja Novog Pazara. Za zvanični datum osnivanja Novog Pazaru uzima se 1461. godina, a na osnovu prvog pisanog dokumenta koji spominje samo ime Novi Pazar (Yeni Bazar), sačuvana odluka Malog Vijeća Dubrovačke Republike iz 1461. godine kojom je upućen dubrovački konzul u Novi Pazar.

Historičari smatraju da je gradske temelje, čak ranije, postavio turski vojskovođa Isa-beg Isaković, osnivač Sarajeva, Skoplja i Šapca.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top