Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Novi Pazar: Potpisan ugovor za izradu projekata za restauraciju Isa-begovog hamama

Novi Pazar: Potpisan ugovor za izradu projekata za restauraciju Isa-begovog hamama

Predstavnik Direkcije vakufa Republike Turske Suad Faruk Giray i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac potpisali su danas ugovor o izradi projektne dokumentacije za obnovu Isa- begovog hamama u Novom Pazaru.

Giray se prethodno susreo s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftijom Mevludom ef. Dudićem sa kojim je takođe potpisao sličan ugovor u vezi projektne dokumentacije za restauraciju. 

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je rekao da će ove godine biti gotova tehnička dokumentacija, a naredne godine će se početi sa realizacijom projekta.

“Nažalost, Novi Pazar nije sačuvao staru čaršiju i mnoge spomenike, kao što je to u Skoplju i Sarajevu. Ovo je veliki početak kako bi mogli obnoviti Isa-begov hamam i staru čaršiju”, rekao je Biševac.

Predstavnik Direkcije vakufa Republike Turske zadužen za građevinske radove Suad Faruk Giray je kazao da je ovo prvi korak u restauraciji hamama.

“Ulazimo u fazu izrade projekta. Kao direkcija prvi hamam smo restaurirali u Sarajevu, nadam se da će drugi po redu hamam, u gradovima čiji je osniivač Isa-beg, biti ovdje u Novom Pazaru. Naša je dužnost da sva djela osmanske kulture vratimo u život”, kazao je Giray, podsjetivši da je Direkacija vakufa (zadužbina) Vlade Republike Turske u inostranstvu počela s radom 2010. godine.

Projekat od 70 hiljada eura finansira turska Direkcija za vakufe i na njemu će raditi ekperti iz Turske.

Lokalna samouprava Novog Pazara je najavila da će pružiti svu administrativnu, tehničku i logističku podršku u realizaciji projekta.

Očekivanja su da će Isa-begov hamam obnovom zadržati autentičan izgled i dobiti novi sjaj i atrakcija za turiste. Radovi na Hamamu su, kažu, samo prvi korak ka restauraciji novopazarske Stare čaršije.

Isa-begov ili Novopazarski stari hamam, javno je kupatilo iz osmanskog perioda, koje se nalazi u Staroj čaršiji, u posjedu je Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), oronuo je i pod zaštitom je države.

Hamam je, nakon što je postavio grad Yeni Bazar, u drugoj polovini 15. vijeka izgradio treći beg osmanlijske provincije Bosne, osnivač Sarajeva, Novog Pazara i Skoplja Isa-beg Ishaković.

Prilikom posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana u oktobru 2017. godine, potpisani su protokoli o realizaciji projekata u Novom Pazaru, te je, pored restauracije Isa–begovog hamama, najavljena izgradnja novog objekta predškolske ustanove “Mladost” i izgradnju mosta u centru grada.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top