Vijesti iz svijeta

Novi Pazar: Pokrenuta kampanja “Sandžačka šuma Turskoj“

- Kampanju će udruženo u Sandžaku sprovoditi Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Srbiji, Bošnjačko vijeće iz Crne Gore, lokalne samouprave Novi Pazar i Tutin, Mešihat Islamske zajednice Sandžaka (IZS), Asocijacija maturanata Turske (ASMAT) i novopazarsko Udruženje "Svetionik“

 U regiji Sandžak pokrenuta je velika akcija “Sandžačka šuma Turskoj“, u cilju prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu sadnica kojom će biti pošumljena neka od parcela koja je bila zahvaćena vatrenom stihijom u poslednjim šumskim požarima u Republici Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Kampanju će udruženo u Sandžaku sprovoditi Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Srbiji, Bošnjačko vijeće iz Crne Gore, lokalne samouprave Novi Pazar i Tutin, Mešihat Islamske zajednice Sandžaka (IZS), Asocijacija maturanata Turske (ASMAT) i novopazarsko Udruženje “Svetionik“.

“Parcela koju budemo dobili za obnavljanje i ponovno pošumljavanje, dobiće naziv “Sandžačka šuma“, kao poklon narodu Turske od naroda Sandžaka. Ovim gestom će se ostaviti trajni bratski trag i pokazati narodu Turske ljubav i briga“, naveli su pokretači kampanje “Sandžačka šuma Turskoj“.

Realizatori kampanje pozvali su sve institucije, organizacije i pojedince da se pridruže kampanji u cilju jedinstvenog delovanja i pružanja jedinstvene podrške Republici Turskoj.

Kako je objavljeno, Mešihat Islamske zajednice Sandžaka predao je u fond kampanje “Sandžačka šuma Turskoj“ donaciju džematlija, u iznosu od 1,2 miliona dinara (oko 10.200 evra).

Podsetimo, nedavno je u džamijama Rijaseta Islamske zajednice Srbije, Mešihata Sandžaka, nakon džume-namaza organizovana sedžada za pomoć narodu Republike Turske stradalom u požarima.

Akciju prikupljanja sredstava za pomoć narodu Republike Turske stradalom u požarima sprovodilo je i Udruženje žena “En-nisa” iz Novog Pazara.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button