Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Novi Pazar: Otvorena izložba osmanlijskog streličarstva FOTO/VIDEO

Novi Pazar: Otvorena izložba osmanlijskog streličarstva FOTO/VIDEO

Projekat “Kemankeš”, realizovan u saradnji Fondacije streličarstva Turske i Turskog kulturnog instituta “Yunus Emre”, osmišljen je s ciljem da kroz predstavljanje svetu istorijskih, sportskih, umetničkih i kulturnih osobenosti tradicionalnog turskog streličarstva i podučavanje sportista iz cijelog svijeta ovoj disciplini da doprinos interkulturalnom dijalogu.

 Na otvaranju izložbe ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru, gde je smještena izložba, predsjednik Fondacije streličarstva Turske Haydar Ali Yildiz istakao je sa ponosom da “smo danas ovdje idući stopama predaka i noseći poruke mira i prosperiteta, te da podjelimo vrijednosti naše zajedničke civilizacije”.

On je rekao da nošenje luka i strijele predstavlja prisvajanje određene civilizacijske vrijednosti, kao i da luk liči na polumesec zbog kojeg su se “djedovi borili”.

“Danas je taj luk sastavio sve nas zajedno ponovo, pod pokroviteljstvom predsjednika Erdogana. Mi ćemo i dalje štititi i izaći u susret ovom našem polumjesecu. Neka ova streličarska fondacija bude uzrok naše svijesti o zajedničkoj civilizaciji”, naveo je Yildiz.

Član Upravnog odbora Fondacije Bilal Erdogan prenio je stanovnicima Novog Pazara pozdrave predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, njegovog oca, koji mu je nakon posjete u oktobru pričao o velikoj ljubavi i pažnji koju su mu posvetili, te dodao da su nakon te posjete shvatili da moraju mnogo više da budu tu za stanovnike Novog Pazara.

“Danas smo ovdje samo radi bratstva, samo sa ljubavlju. Kod nas ima jedna poslovica – daleko od očiju, daleko od srca. Mi smo ovdje danas sa vama da nam ne biste bili daleko od očiju ni od duše”, rekao je Bilal Erdogan.

Prema njegovim riječima, izložba koja je nakon Beograda danas otvorena i u Novom Pazaru ojačaće ljubav i bratstvo dva naroda. On je posebno zamolio omladinu i djecu da se oprobaju u tradicionalnom streličarstvu, zato što su najbolji streličari u istoriji upravo dolazili iz ovih krajeva.

Kako je naveo kustos izložbe Mehmet Lutfi Sen, bitno je spoznati vrijednost onoga što su preci činili, ali je isto toliko potrebno “da te vrijednosti iznova naučimo i sprovedemo u praksu u savremenom svijetu”.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin rekao je da je na izložbi moguće vidjeti ono što svima zajednički pripada, što je zajedničko naslijeđe, a što ranije nije bilo prilike da se vidi.

On je ocjenio da je sada postignut najviši stepen međudržavne saradnje Srbije i Turske.

“Nakon što je otvorena juče u Beogradu, današnja izložba u Novom Pazaru otvorena je upravo zbog činjenice da Bošnjaci predstavljaju most saradnje, a Sanžak kapiju saradnje Srbije i Turske”, naveo je Ugljanin.

Nakon svečanog otvaranja, Yildiz je gradonačelniku Novog Pazara Nihatu Biševcu poklonio luk i strijelu, Erdogan je Ugljaninu poklonio rukom napisan Kur’an, kao i luk i strijelu, dok je Ugljanin Erdoganu poklonio zastavu Sandžaka. Erdogan je Biševcu i Ugljaninu dao bedževe Fondacije, dok je Biševac Erdoganu poklonio bedž Novog Pazara.

Oni su potom obišli Sebilj gde je upriličen i koncert turskog ceremonijalnog orkestra.

Na izložbi u Novom Pazaru mogu se vidjeti fotografije izložbenih lukova i strela i njihov razvoj, dok su originalni predmeti izloženi u Beogradu.

Otvaranju je prisustvovao i ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic.

Fondacija streličarstva, koja je organizator izložbe, osnovana je na Streličarskom trgu u Istanbulu 2013. godine. Fondacija, koja od tada potpisuje sve značajne radove na polju streličarstva, 2016. godine organizovala je izložbu pod nazivom Tursko streličarstvo Kemankeš u okviru Četvrtog međunarodnog Fetih kupa realizovanog pod pokroviteljstvom Predsjedništva Turske.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top