Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Novi Pazar: Otvoren plato “Hatidža Mehmedović” u znak sjećanja na hrabru majku iz Srebrenice

Novi Pazar: Otvoren plato “Hatidža Mehmedović” u znak sjećanja na hrabru majku iz Srebrenice

plato hatidže mehmedović novi pazar

U prisustvu velikog broja građana Novog Pazara, članica udruženja “Majke Srebrenice”, te uz  stihove koji govore o genocidu počinjenom u Srebrenici, otvoren je plato u centru grada, nazvan po nedavno preminuloj predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović, prenosi Anadolu Agency (AA).

Plato “Hatidža Mehmedović” zajedno su otvorili prvi čovjek Novog Pazara Nihat Biševac i predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac obraćajući se okupljenima rekao je da Novi Pazar želi na ovaj način dati primjer i ukazati počast na hrabrosti kao i za borbu za istinu nedavno preminuloj predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović.

On je gošćama iz Bosne i Hercegovine, članicama tog udruženja, poručio da u svojoj borbi nisu same, da je pored njihovih familija i prijatelja i grad Novi Pazar sa svojim građanima uz njih.

“Željeli smo na ovaj način da odamo počast majki heroju, ženi borcu za istinu i pravdu. Ovo je priznanje za toleranciju. Grad Novi Pazar je ovim gestom želio da se nikada ne zaborave žene kao što je rahmetli Hatidža, da se ne zaborave žrtve Srebrenice i sve druge nevine žrtve koje su stradale tokom rata, te da se rat nikada i nikome ne ponovi”, rekao je Biševac.

Nazivanje platoa u centru grada po rahmetli Hatidži Mehmedović je primjer drugima i velika je hrabrost, obzirom da je Novi Pazar grad u Rebulici Srbiji, smatra predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

“Ovo ja mislim nikada se u Bosni neće desiti, što se desilo u Novom Pazaru, obzirom da je ovaj grad u sastavu Republike Srbije. Znamo da je Srbija bila agresor, prema tome ovo je velika hrabrost”, rekla je predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Centralni dio platoa čini fontana sa cvijetom Srebrenice u sredini,  simbolom genocida počinjenog u Srebrenici.  Bijela boja latica cvijeta predstavlja nedužnost stradalih, zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizuju 11. juli. Idejno riješenje za ovaj projekat uradio je mladi novopazarski projektant  Atila Hamidović.

Podsjetimo, inicijativu gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca da se plato imenuje u tom gradu u čast Hatidže Mehmedović prihvatilo je Gradsko vijeće tog grada, a odluku je donjela Skupština Novog Pazara.

Delegacija Novog Pazara prisustvovala je i dženazi Hatidže Mehmedović u Srebrenici.

Ovaj grad joj je i na dan njenog ukopa ukazao poslednju počast. Naime, na više lokacija u Novom Pazaru tog dana istaknuti su transparenti sa porukom: “Neka ti je vječni rahmet, majko šehida”.

Otvaranju platoa “Hatidže Mehmedović” prisustvovali su i mnogi aktivisti iz zemlje i regiona, među njima i predstavnici organizacije “Žene u crnom”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top