Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Ekologija > Novi način uštede u Sarajevu: Biciklom na posao umjesto automobilom

Novi način uštede u Sarajevu: Biciklom na posao umjesto automobilom

Poznate metropole prepoznale su biciklizam kao vid uštede, a rezultati koji su postignuti su zapanjujući Tako da ne čudi podatak da je udjel biciklista u prometu u Nozozemskoj 25 posto, Belgiji devet posto, dok je u Francuskoj samo 2,4 posto. Međutim Vlada Francuske vođena iskustvima svojih susjeda odlučila se okrenuti biciklizmu te razmišlja o uvođenju porezne olakšice za one koji od kuće do posla putuju biciklima kako bi se povećao broj ljudi koji će koristiti bicikla. Pilot projekat su počeli u martu ove godine i trajat će do decembra.

Sarajevo, glavni grad BiH nažalost nema mogućnost da dobije priliku sličnu Francuskoj, ali vlastitim primjerom i zamijenom automobila za biciklo možemo biti energetski efikasniji, sačuvati grad od štetnih gasova, kućni budžet od dodatnih troškova za gorivo, biti zdraviji i produktivniji.

Arhitektonski fakultet iz Sarajeva i Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiraje Grada Sarajeva kako bi Sarajevo bar malo približili svjetskim metropolama upustili su se u avanturu nazvanu „biciklistička staza“. Uradili su projekat, a rezultati na terenu su vidljivi, građani su pokazali volju i želju za biciklizmom, tako da je svaki dan na ulicama sve više biciklista.

Izgradnja biciklističke staze još traje, odnosno izgradnja se odvija u dvije faze. Prva faza obuhvata radove na relaciji Nedžarići – Ilidža- Hrasnica i druga faza Nedžarići – Skenderija.

Prva faza obuhvata radove u dužini od 12,4 km, a čija procijenjena vrijednost radova iznosi 1.110.000.000 KM. U ovu fazu radova je uključena Općina Ilidža i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.

U drugu fazu koja obuhvata izgradnju biciklističke staze od Nedžarića – Skenderije uključeni su Grad Sarajvo, općine Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Ministarstvo saoraćaja KS i Zavod za planiranje razvoja KS. Dužina staze iznosi 6,1 km, dok je procijenjena vrijednost projekta ove faze 815.000 KM.

Projekat izgradnje biciklističke staze predstavljen je u okviru Međunarodnih energetskih dana u Sarajevu.

Doc. Dr. Nihad Čengić sa Arhitektonskog fakulteta je kazao kako je izgradnjom biciklističke staze u Sarajevu povećana želja za biciklizmom.

Stručnjaci su se složili da je biciklizam kao vid alternativnog i čistog transporta ima budućnost u Sarajevu, te apelirali na nadležne i odgovorne da omoguće završetak biciklističke staze.

Inače, u okviru izgradnje biciklističke staze za fazu I i II  završen je izvedbeni projekat na dužini 8,4 km, idejni projekat na dužini 3,2 km, koncept za 0,8 km, dok je u okviru  izvedbenog projekta u fazi izgradnje urađeno 6,1 km biciklističke staze.

akta.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top