Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Novi Grad Sarajevo: Završen kružni tok u ulici Džemala Bijedića, u toku izgradnja drugog

Novi Grad Sarajevo: Završen kružni tok u ulici Džemala Bijedića, u toku izgradnja drugog

Asfaltiranjem preostalog dijela pješačkih staza, prošle sedmice, završeni su i posljednji finalni radovi na izgradnji kružnog toka na spoju ulica Džemala Bijedića i Šeste transverzale, a u toku je izgradnja i drugog kružnog toka u Buča Potoku, potvrdio je Asmir Hajlovac, šef gradilišta.

U sklopu izgradnje kružnog toka u ulici Džemala Bijedića, postojeća semaforizirana raskrsnica rekonstruisana je u kružnu, zamijenjena je kolovozna konstrukcija, te asfaltirana saobraćajnica i pješačke staze. Postavljene su horizontalna i vertikalna signalizacija, izmještene elekto-instalacije, a urađena je i dubinska drenaža i postavljeni novi ivičnjaci.

Radovi na izgradnji drugog kružnog toka na spoju ulica Safeta Zajke i Šeste transverzale, kod benziske pumpe u Buča Potoku i izmještanje vodovodnih instalacija odvijaju se predviđenom dinamikom i bez obustave saobraćaja.

Radnici firme Euro-Asfalt na terenu su danonoćno i trenutno izvode završne radove na potpornoj konstrukciji, odnosno izgradnju potpornih zidova s desne strane saobraćajnice, iza podvožnjaka. Uklonili su stare trotoare, zbog promjene njihove pozicije, jer će se saobraćajnica na nekim mjestima proširivati.

„Rade se novi ivičnjaci i trotoari i ujedno se polaže drenaža. Osim potpornih zidova radimo iskope na pristupnoj saobraćajnici, odnosno novoj trasi ulaza u Tuzlansku ulicu, koja će ići iznad stambenih zgrada i direktno će biti spojena sa kružnim tokom . Narednih dana počet ćemo sa postavljanjem ivičnjak prema Tuzlanskoj ulici, tako da će taj dio radova biti završen u nerednih desetak dana, kako bi mogli postaviti prvi sloj asfalta i pustiti saobraćaj novoizgrađenom pristupnom saobraćajnicom. Nakon toga moći ćemo nesmetano izvoditi radove na kružnom toku“, pojasnio je Hajlovac.

Istovremeno sa navedenim radovima radi se izmještanje vodovodnih instalacija, a trenutno se radi izmještanje vodovodne cijevi FI 700.

„Utoku iduće sedmice napravit ćemo privremeni kružni tok i na taj način regulisati saobraćaj. Radovi se odvijaju pored saobraćajnice, tako da saobraćaj funkcionira kao i prije početka radova“, ističe Hajlovac.

Izgradnjom ova dva kružna toka uveliko će se smanjiti saobraćajne gužve na ovom području, koje su sada evidentne u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim satima, a uz to kružni tok je i s aspekta saobraćajne bezbjednosti daleko povoljniji u odnosu na klasičnu semaforiziranu raskrsnicu.

Projekat zajednički finansiraju Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo, sopćeno je iz Press službe Općine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top