Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Novi Grad Sarajevo: Svečano otvoren obnovljeni most u Reljevu

Novi Grad Sarajevo: Svečano otvoren obnovljeni most u Reljevu

Svečanim presijecanjem vrpce u naselju Reljevo jučer  je otvoren potpuno obnovljeni most preko rijeke Bosne. Novoizgrađeni most, u promet su pustili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Edina Gabela i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Adem Zolj

 

Na mjestu nekadašnjeg dotrajalog drvenog mosta, koji je dugo vremena predstavljao problem za odvijanje saobraćaja, sada je izgrađen armirano-betonski most širine 5,5 metara sa kolovoznom trakom i pješačkom stazom. Njegova rekonstrukcija, koju su zajednički finansirali Općina Novi Grad Sarajevo i Direkcija za puteve KS koštala je oko 350. 000 konvertibilnih maraka. Od toga je je Općina izdvojila 200. 000 KM, a Direkcija 150. 000 KM.

Obnovljeni most preko rijeke Bosne, koji je od posebnog značaja, kako za lokalnu zajednicu, tako i za Kanton Sarajevo, od sada će se moći koristiti i za teretni saobraćaj, što ranije nije bilo moguće, a njegovim stavljanjem u promet omogućit će se normalno odvijanje saobraćaja. Radnici firme HP Investing iz Mostara posao su uradili kvalitetno i u kratkom roku.

Ovaj most naročito je bitan za stanovnike naselja Reljevo i Rječica, jer omogućava vezu građanima sa magistralnim putem M17, a samim tim i bržu vezu sa centrom grada, a u suprotnom smjeru i prema Vogošći.

Kako je kazao načelnik Efendić, ovaj most posebno je značajan za vrijeme poplava u Rajlovcu, kada je on jedina komunikacija koja cijeli prostor Dobroševića, Bojnika i Reljeva povezuje sa ostatkom grada. „Ranije smo ovdje imali most sa drvenom konstrukcijom, sada je to most sa armirano-betonskom konstrukcijom, odnosno sasvim jedan novi objekat, sa kolovoznom trakom, pješačkom stazom i ogradom. Kompletna rekonstrukcija mosta na rijeci Bosni završena je u rekordno kratkom vremenu, odnosno u nepuna tri mjeseca“, rekao je načelnik Efendić.

Adem Zolj je istakao da je drveni most bio u lošem stanju i da je zbog čestih popravki na mostu dolazilo do obustave saobraćaja. „Sada se ovdje može nesmetano odvijati saobraćaj bez ikakvog zadržavanja. Općina je uradila projektnu dokumentaciju, riješila imovinsko-pravne odnose i obratila nam se da sufinansiramo realizaciju ovog projekta, što smo rado prihvatili. Ovakve projekte smo uvijek spremni finansijski podržati. Pozivamo i ostale općine da urade projektnu dokumentaciju, da riješe imovinsko-pravne odnose, i mi smo spremni sufinansirati izgradnju ovakvih objekata“ naglasio je Zolj.

Ovom prilikom Melika Šarić, predsjednica Savjeta Mjesne zajednice zahvalila je Općini Novi Grad Sarajevo što je prepoznala dugogodišnji problem stanovnika naselja Reljevo, Rječica i Bojnik i na kvalitetan način realizirala projekat, koji je od velike važnosti za stanovnike ovog dijela Novog Grada, saopćeno je iz Press službe Općine.

Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top