Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Novi Grad Sarajevo: Dan Armije obilježen sjećanjem na šehide i poginule borce

Novi Grad Sarajevo: Dan Armije obilježen sjećanjem na šehide i poginule borce

Polaganjem cvijeća na spomen – obilježje šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine kod škole „Meša Selimović“ i prigodnim programom koji su izveli učenici ove škole noseći zastave Bosne i Hercegovine, počelo je obilježavanje 15. aprila – Dana Armije RBiH u općini Novi Grad. Cvijeće su položile i delegacije Savjeta MZ “Alipašino Polje C-1”, škole “Meša Selimović”, boračkih udruženja i političkih partija.

Centralna manifestacija obilježavanja ovog značajnog datuma održat će se večeras u 18 sati u dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu, gdje Općina Novi Grad organizira koncert patriotskih pjesama uz druženje sa pripadnicima novogradskih ratnih brigada, članovima porodica šehida i poginulih boraca i drugim građanima.

Koncert će po prvi put na jednom mjestu okupiti velika imena bh. muzičke scene, patriote koji su kada je bilo najteže svoje muzičko znanje i talenat stavili u funkciju odbrane domovine.

Obilježavanje godišnjice naše oslobodilačke Armije RBiH, prilika je da se prisjetimo svih patriota koji su za slobodu BiH dali živote, kao i svih preživjelih heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Sjećanje na herojsku i časnu borbu Armije RBiH, na njene najbolje sinove, obaveza je svih onih koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao domovinu, poručeno je sa današnjeg skupa u C fazi Alipašinog Polja.

Pored Dana nezavisnosti i Dana državnosti, za Bosnu i Hercegovinu ne postoji važniji datum od Dana Armije RBiH, jer ni 25. novembar i 1. mart sigurno ne bi obilježavali da se nije formirala Armija R BiH, koja je zaslužna za slobodu u kojoj danas živimo.

Općina Novi Grad Sarajevo je u toku agresije na BiH imala značajnu ulogu u odbrani svih njenih dijelova. Od Mojmila, Nedžarića, Sokolja, Boljakovog Potoka,do Žuči, vodile su se presudne bitke za odbranu Sarajeva.

Prema podacima kojima raspolaže Služba za boračka pitanja Općine Novi Grad, na području ove općine poginulo je 1.945 boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Press službe Općine Novi grad Sarajevo.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top