Književni kutak

Novi broj Preporoda: Kakav je odnos bošnjačkih političara prema vakufu

U novom broju Preporoda od 1. decembra, kojeg možete pronaći na svim boljim prodajnim mjestima štampe, možete čitati:

Urednik Ekrem Tucaković u tekstu “Iz Evrope za Evropu“ piše o ulozi bh. muslimana u promociji islama u Evropi, pomoći Islamske zajednice da kršćanska Evropa prihvati muslimansku Evropu, odnosno da Evropa prihvati cjelinu svoga identiteta i pomiri u sebi kršćanski, islamski, ali i sekularni i agnostički identitet.

Preporod donosi odgovor na pitanje zašto zgrada Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru nema građevinske dozvole.

Preporod analizira odnos bošnjačkih političara prema vakufu, s obzirom da Bošnjaci drže preko 40 načelničkih mjesta u BiH.

Hasan Eminović iz Mostara analizira politički projekat “Herceg-Bosna“, a Fikret Čančar iz Jajca na koji način se diskriminiraju Bošnjaci u Jajcu, čija djeca uče po nastavnim programima iz Hrvatske: jezik striktno hrvatski, diplome s obilježjima hrvatskog naroda, uči se povijest i geografija države Hrvatske…

Dževada Šuško iz Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka piše o perspektivi Islamske zajednicu u Evropskoj uniji.

Čekajući rođendan Poslanika Muhammeda, a.s., Preporod donosi niz tekstova o Poslaniku, a.s. i mevludu: “Gdje naći Božijeg Poslanika, a.s.“; “Mevlud koji čekamo“, a posebno zanimljiv tekst jeste Alije Bejtića koji piše o prošlosti mevluda u Bosni i Hercegovini: od kada datira mevlud u BiH, način proslave, vakufi koji su ostavljeni za organizaciju mevluda te najpoznatiji mevludski tekstovi koji se i danas uče.

Profesor Fakulteta islamskih nauka Almir Fatić u tekstu “Novotarije u vjeri“ objašnjava šta je zaista novotarija u vjeri.

Profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici objašnjava kako pravilno razumijevati Hadis.

Za ovaj broj Preporoda govore ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora, direktor Direkcije za obrazovanje Dijaneta u Turskoj Ali Erbaš i imam Eldin Buljina koji poručuje: “Odnos prema imamu je poslodavac – uposlenik, a u istoj smo misiji“.

Sastanak glavnih imama i predsjednika krovnih organizacija Islamske zajednice u dijaspori: Islamske zajednice u dijaspori uživaju veliki ugled.

Reportaža iz Švedske: Bošnjaci su najbolje integrirani stranci u Švedskoj.

Izvještaj s prvog regionalnog takmičenja hafiza u Sarajevu: Takmičenje okupilo hafize iz Hrvatske, Srbije, Albanije i drugih država.

Donosimo izvještaj sa simpozija o obrazovanju u IZ, na kojem je rektor Univerziteta u Sarjevu Rifat Šrijelj poručio: Islamska zajednica ide korak ispred državnih organa kada je riječ o obrazovanju.

Preporod je bio u posjeti Stocu, Zvorniku, Vlasenici i Šipovu, koje je dobilo po prvi put nakon agresije na BiH predstavnika u opštinskom odboru.

preporod.com

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button