Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Nova provokacija u Austriji: Na vratima džamije ostavljeni svinjski nos i iznutrica

Nova provokacija u Austriji: Na vratima džamije ostavljeni svinjski nos i iznutrica

Imam džamije Kocatepe Bayram Karar kazao je za AA da su vjernici svinjske organe pronašli obješene na džamijska vrata te da su o tome obavijestili policiju

BEČ (AA) – Na vratima džamije Kocatepe u austrijskoj prijestolnici Beču, koja djeluje pri Islamskoj zajednici Turaka u Austriji, postavljeni su svinjski nos i iznutrica, javlja Anadolu Agency (AA).

Vjernici koji su krenuli na sabah-namaz u džamiju su na vratima pronašli dijelove svinje. Imam džamije Kocatepe Bayram Karar kazao je za AA da su vjernici svinjske organe pronašli obješene na džamijska vrata te da su o tome obavijestili policiju.

Predsjednik džamijskog odbora Yasin Sertgul kazao je da napad nisu mogle izvesti normalne osobe.

“Ovo je jako loše ponašanje”, poručio je Sertgul.

Predsjednik Islamske zajednice Turaka u Austriji Fatih Karadas nakon nemilog događaja je došao u džamiju. Osudio je napad kazavši da napad nije samo napad na muslimane nego na čovječanstvo. Karadas je poručio da će zadržati nepristrasan stav kao muslimani.

Jedan od očevidaca Osman Yavuz kazao je da su nakon policijske istrage svinjske organe bacili u kantu za smeće. Prema njegovim riječima, policija ostaje nijema na napade na džamije i muslimane koji su učestali u posljednje vrijeme.

Na gradilište buduće Eyup Sultan imam-hatib škole u Austriji, tačnije u njenom glavnom gradu Beču, za vrijeme Ramazanskog bajrama je bačeno pet svinjskih glava. 

U posljednjih pet mjeseci je veliki broj žena odjevenih po islamskim propisima pretrpjelo verbalne i fizičke napade.

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top