Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Izdavaštvo > Nova knjiga AKOS-a: Od fizike do etike – naučne, moralne i društvene konotacije ateizma

Nova knjiga AKOS-a: Od fizike do etike – naučne, moralne i društvene konotacije ateizma

Obavještavamo ljubitelje pisane riječi da je iz štampe izašla knjiga “Od fizike do etike – Naučne, moralne i društvene konotacije ateizma” koju je priredio Edin Mezit, imam Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj.

Riječ urednika

Knjiga interesantnog naziva Od fizike do etike – Naučne, moralne i društvene konotacije ateizma predstavlja savremenu višedimenzionalnu analizu ateizma iz percepcije nauke i religije.

S obzirom da se bosanskohercegovačko društvo, naša regija, odnosno istočna Evropa, još uvijek nalaze u procesu transformacije iz sistema koji je bio utemeljen na ateizamu u demokratsko i pluralno društvo, značaj ove knjige je višestruk.

Iako se komunizam iznutra urušio, obrisi njegovog ateističko-materijalstičkog svjetonazora i dalje se u priličnoj mjeri mogu prepoznati u kulturi, književnosti, medijima i dijelom u civilnom sektoru. Potporu za svoje stavove i uvjerenja njegovi zagovornici uglavnom crpe iz vodećih svjetskih akademskih krugova koji danas predstavljaju svojevrsne utvrde ateizma. Njihove knjige i publikacije autoritativno objašnjavaju svijet u kojem živimo slikajući sliku stvarnosti u kojoj su Bog i religija suvišni.

Istovremeno, domaći kritičari ateizma i njegovih društvenih obzira uglavnom nastupaju sa tradicionalnih religijskih pozicija, često bez dovoljno konkretnih naučnih argumenta, odnosno, novijih filozofsko-teoloških analiza ateističke misli, a koje se u posljednje vrijeme mogu pronaći u relevantnoj literaturi.

Ova publikacija donosi upravo tu vrstu argumenata i kao takva je namjenjena studentima, istraživačima, novinarima, NVO aktivistima, prosvjetnim radnicima, uposlenicima vjerskih institucija, odnosno svim vjernicima bez obzira na religijsku pripadnost. Naravno, namijenjena je i ljudima bez vjere, kao argumentirana kritika njihovog svjetonazora. Tekstovi koji su sabrani u ovu knjigu, pored toga što prezentiraju kritičko-analitički pogled na ateizam i njemu srodne teme, umnogome osvjetljava i neke negativne strane ateističkog narativa koje se u javnom diskursu i ne pominju baš često.

Smatramo da će to doprinijeti poboljšanju kvaliteta diskusra o religiji, odnosno, da će obogatiti dijalog između strana
koje imaju različite stavove i ubjeđenja o ovim važnim temama.

U ime izdavača Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport – AKOS zahvaljujemo se priređivaču, prevodiocima i svima onima koji su na bilo koji način pomogli da ovo vrijedno djelo bude dostupno na bosanskom govornom području.

Nadamo se da će ova knjiga biti motivacija drugim istraživačima da nastave sa svojim radom kako bismo uskoro imali više djela koja obrađuju ovu jako zanimljivu tematiku.

Sanadin Voloder

Prijevod sa engleskog: Azra Mulović i Edin Mezit
317 stranica, A5 format.


Maloprodajna cijena knjige je 25 KM.
Narudžbe na email: [email protected]

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top