Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Nova Kasaba: Nagrađeni najuspješniji učenički radovi o Danu državnosti BiH

Nova Kasaba: Nagrađeni najuspješniji učenički radovi o Danu državnosti BiH

Učenici iz Vrbanjaca i Konjević-Polja, čiji su radovi o temi Dana državnosti Bosne i Hercegovine nagrađeni, danas su u organizaciji sedmičnog magazina ˝Stav˝ primili nagrade. Nagrađeno je šest radova, a svečanost se održala u Novoj Kasabi, gdje se izvodi instruktivna nastava za djecu iz Konjević-Polja, javlja Anadolu Agency (AA).

Učenici iz dijelova Bosne i Hercegovine u kojima se negiraju bosanski jezik i nacionalna grupa predmeta, animirani su da pišu pismene radove u kojima su iskazali da su svjesni situacije u kojoj se nalaze oni i država.

Prema riječima Filipa Mursela Begovića, glavnog i odgovornog urednika sedmičnika ˝Stav˝, iako svjesni složenosti situacije, djeca su kritiku ispisala s ljubavlju i na način da su kroz nju tražili rješenja.

˝Ono zbog čega smo vrlo ponosni i presretni je to da ti radovi dokazuju da diskriminator u Republici Srpskoj nije uspio s onim što je radio. To se vidi kroz radove naše djece i ono što je sigurno, ono što su roditelji ovdje govorili, a ja to mogu potvrditi svojim osjećajem i stavom, je da se BiH brani u Konjević-Polju i Vrbanjcima˝, poručio je Begović.

Osim nagrada, koje je obezbijedila BH Pošta, svi učenici iz Vrbanjaca i Nove Kasabe primili su poklone ˝AS Holdinga˝. Također, organizirane su i radionice bosanskog jezika i bošnjačke književnosti, koje su realizirali profesori Sanjin Kodrić i Sead Šemsović sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, dok je glumica Hasija Borić održala teatarsku radionicu.

Kako se pišu i kako nastaju knjige, učenicima je pojasnio Irfan Horozović, laureat ovogodišnje nagrade ˝25. novembar˝, koju dodjeljuje časopis ˝Stav˝ pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izražavajući zadovoljstvo što ima priliku raditi sa djecom u Konjević-Polju, profesor Kodrić naglasio je važnost obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u ovom dijelu države. On ističe da se upravo u Konjević-Polju, Vrbanjcima, Kotor Varoši i Novoj Kasabi u punom smislu i kapacitetu može steći dojam o onome što su vrijednosti BiH, ali i onome što su problemi u ovoj državi, sa kojima BiH i njeni stanovnici i toliko godina nakon rata žive.

Inače, nakon što su počela negiranja bosanskog jezika, a samim time i kršenja osnovnih ljudskih prava učenika, nastava za učenike iz Konjević-Polja počela se realizirati u Edukativnom centru u Novoj Kasabi u skladu sa nastavnim planom i programom Sarajevskog kantona. Od početka je, uz saglasnost roditelja, uključeno 16 entuzijasta profesora iz Sarajeva, a danas se ovdje školuje 120 učenika, koji uspješno polažu razredne ispite.

Volonterka i koordinatorica instruktivne nastave u Novoj Kasabi Nihada Čolić ističe da alternativa nije rješenje, nego da djeca, nastavnici i roditelji zahtijevaju poštovanje od strane vlasti i institucija u bh. entitetu Republika Srpska.

˝Danas je ovo neki dan naše pobjede i našeg puta na kojem ćemo sigurno istrajati˝, navela je Čolić.

Vehid Dedić, član Vijeća roditelja i jedan od pokretača borbe za dječija prava, zadovoljan je jer je postignuto rješenje da djeca u bh. entitetu Republici Srpskoj ipak izučavaju maternji, odnosno bosanski jezik. Obrazovanje je, navodi Dedić, kvalitetno, predavači su odlični i roditelji su zadovoljni, a radionice poput današnjih imaju mnogo veći značaj od edukativnog.

˝Ova današnja posjeta je vrlo bitna i nama mnogo znači iz razloga što vidimo da nismo prepušteni sami sebi i zaboravljeni od naših književnika koji su došli da održe radionicu sa našom djecom˝, zaključio je Dedić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top